DAF voert winst op met 10,7 procent

DAF Trucks heeft de winst over de eerste zes maanden van dit jaar met 10,7 procent opgevoerd van 72,6 tot 80,4 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De markt voor vrachtwagens is het afgelopen halfjaar verder aangetrokken en DAF Trucks heeft daarvan weten te profiteren. De vraag naar bedrijfswagens boven de 15 ton steeg in West-Europa met 8,5 procent tot 96.500 voertuigen. De afzet van DAF in deze categorie steeg met bijna 12 procent tot 8700 stuks. Het marktaandeel van de Eindhovense fabrikant steeg daardoor van 8,8 naar 9 procent.

Ook bij de lichtere bedrijfswagens steeg DAF's marktaandeel met 0,2 procent tot 8,8 procent, goed voor een afzet van 12 duizend stuks. De omzet kwam uit op 1472,7 miljoen gulden. Dat is 11,9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Baan maakte gisteren, tijdens de opening van een nieuwe assemblagehal, melding van 'een grillige order-intake gedurende de laatste maanden'. De markt is met een procent of 4 ingezakt. Na het faillissement begin 1993 heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in flexibele productie, waar 183 miljoen gulden in is geïnvesteerd. 'Afwijken van dat build-to-order is uit den boze voor onze onderneming en dat houdt in dat wellicht later dit jaar het productietempo zal moeten worden teruggebracht.'

'Rekening houdend met het aarzelende karakter van de verkopen in West-Europa gaat de directie er van uit dat omzet en winst over heel 1996 rond het niveau van 1995 zullen uitkomen', meldt DAF Trucks. Dat was 163,8 miljoen gulden.

Volgens Baan staan de marges onder 'zware druk'. Een gunstige ontwikkeling van de valutakoersen heeft die tegenvaller de eerste maanden gecompenseerd. Het ging om 7 à 8 miljoen gulden.

DAF mikt nu voor heel 1996 op een productie van 17.500 tot 18 duizend vrachtwagens; eerst waren dat er 19 duizend. De eerste zes maanden zijn al 12.526 trucks afgeleverd. Dat zijn er 10,3 procent meer dan het jaar ervoor.' De toename was het sterkst in Eindhoven en Westerlo. De verkoop vanuit Groot-Brittannië, waar in licentie de lichtere modellen worden vervaardigd, liep iets terug.

Baan vertelde gisteren trots dat de banken (ABN Amro, ING Bank, Rabo en NIB) de kredietruimte voor DAF belangrijk hebben uitgebreid. De vrachtwagenfabrikant kan de komende zeven jaar gebruik maken van een krediet van 500 miljoen gulden. 'De nieuwe overeenkomst is een duidelijk blijk van vertrouwen', aldus Baan. Ook de rentetarieven en de fee's zijn verlaagd. Bij het vorige kredietarrangement ging het om 275 miljoen gulden.

DAF Trucks brengt binnen afzienbare tijd een nieuwe zware vrachtwagen op de markt. Wanneer de presentatie precies is, wilde Baan niet zeggen. Het gaat niet om een verbeterde versie van een bestaand model, maar om een compleet nieuwe generatie.

Het al geruime tijd lopende overleg met andere vrachtwagenproducenten om te gaan samenwerken op het gebied van lichte vrachtwagens en componenten, verloopt voorspoedig. Baan wilde daarover echter evenmin in detail treden. 'Het gaat onder meer om samenwerking op het gebied van cabines, motoren en assen. Dat zijn voor een vrachtwagenproducent hele cruciale zaken. Dat regel je niet in een paar weken. Bovendien begin je daar alleen aan als je zeker bent dat het echt een langdurige relatie wordt.

DAF Trucks ontstond in 1993 nadat het beursgenoteerde DAF NV failliet ging. Na de doorstart, waarbij de oude schulden werden afgeschud, stegen de resultaten van het bedrijf. Inmiddels werken meer dan vijfduizend mensen bij DAF, van wie 20 procent een tijdelijke baan heeft of werkt via een uitzendbureau.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden