DAF SP vrijwel zeker van order van 200 miljoen

DAF Special Products is zo goed als zeker van een grote order van de Nederlandse en Duitse ministeries van Defensie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag bevestigd dat DAF SP, samen met zijn Duitse partner Wegmann uit Kassel, als enige opdracht heeft gekregen prototypes te bouwen. Behalve DAF SP trachtte ook het Duitse consortium Kraus-Maffei/Mercedes de order in de wacht te slepen. Het ministerie kwam begin deze maand intern tot de conclusie dat het voertuig van DAF technisch beter en goedkoper is. Vorig jaar kreeg DAF SP al vijf miljoen gulden voor het onderzoek naar de nieuwe voertuigen.

De produktie van 453 verkenningsvoertuigen - 288 voor Nederland en 165 voor Duitsland - levert DAF SP en Wegmann beide naar schatting een omzet op van 200 miljoen gulden. 'Ik denk dat een order globaal 500 manjaar oplevert voor de Nederlandse industrie', zegt J. van Leeuwen, directeur van DAF SP. De opdracht voor de bouw van de 453 voertuigen moet door beide parlementen worden goedgekeurd.

Bij het bedrijf, dat vorig jaar door Van Halteren Metaal uit Bunschoten uit de failliete boedel van DAF werd overgenomen, werken momenteel tweehonderd mensen. De jaaromzet bedraagt zo'n zestig miljoen gulden. Met de bouw van de vier prototypes is volgens Van Leeuwen van DAF SP tien tot twintig miljoen gulden gemoeid, 'afhankelijk van de keuzes voor apparatuur'. Wegmann haalt een vergelijkbare omzet binnen. De nieuwe pantservoertuigen moeten over vier jaar de technisch verouderde M113 rupsvoertuigen en Landrovers vervangen.

Met de opdracht is het voortbestaan van DAF SP, dat na het faillissement van het moederbedrijf lang aan een zijden draadje heeft gehangen, verzekerd. Het afgelopen jaar moest het bedrijf zich tevreden stellen met een winst van enkele miljoenen guldens en voor 1994 en 1995 verwacht Van Leeuwen break even te draaien.

Ten tijde van de deconfiture van DAF, in het voorjaar van 1993, telde het in wapentuig gespecialiseerde Special Products, leverancier van pantservoertuigen en landingsgestellen voor F16-straaljagers, vijfhonderd werknemers. Na overname door Van Halteren begon het bedrijf met 165 mensen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden