Daders van aanslagen Parijs ook op uitgelekte lijst van IS

Tussen de documenten van Islamitische Staat (IS) die deze week zijn uitgelekt, zitten ook aanmeldingen van enkele daders van de aanslagen in Parijs. Dat meldden Duitse media vrijdag.

Strijders van Islamitische Staat in Raqqa, in 2014. Beeld afp
Strijders van Islamitische Staat in Raqqa, in 2014.Beeld afp

Tussen de papieren zitten drie aanmeldingsformulieren van terroristen die actief waren in de Parijse hoofdstad en die daarbij om het leven kwamen. Ze zijn tussen 2013 en 2014 naar gebieden gereisd waar IS de baas is.

Uit de inschrijvingen blijkt dat ze als strijder voor IS aan de slag wilden. De mogelijkheid om als zelfmoordenaar te worden ingezet, kruisten zij niet aan. Bij de aanslagen in Parijs op 13 november kwamen 130 mensen om het leven.

Nederlandse strijders

Donderdagmiddag werd bekend dat ten minste twee van de lijsten door Nederlanders zijn ingevuld. Dat zijn de (indertijd) 16-jarige Achraf uit Amsterdam en de 19-jarige Reda uit Leiden. Van beiden was bekend dat ze enkele jaren geleden naar Syrië zijn gereisd.

In de uitgelekte papieren staat informatie over in totaal 22 duizend IS-strijders. Het gaat om lijsten met 'personeelsinformatie': rekruten die zich bij de terreurorganisatie meldden, moesten eerst een lijst met 23 vragen invullen. Zo werd gevraagd naar naam en nationaliteit, maar kandidaten moesten bijvoorbeeld ook aangeven of ze een zelfmoordaanslag zouden willen plegen, of dat ze liever aan het front zouden strijden.

De dossiers stonden op een USB-stick die door een gevluchte jihadist is doorgespeeld aan de Syrische oppositiesite Zaman al Wasl en de Britse zender Sky News.

De details van 1.736 strijders uit 40 landen zijn vrijgegeven. Een kwart van hen is afkomstig uit Saoedi-Arabië en de meeste anderen komen uit Tunesië, Marokko en Egypte. Er staan zeker 35 Fransen, 18 Duitsers, 16 Britten en 4 Amerikanen op de lijst, evenals 3 Belgen.

Screenshot van een video van Sky News van de documenten. Beeld afp
Screenshot van een video van Sky News van de documenten.Beeld afp

Tienermeisjes 'planden aanslag'

Twee tienermeisjes zijn vrijdag in Parijs gearresteerd omdat ze er van worden verdacht een aanval op een concerthal te willen uitvoeren. Het Openbaar Ministerie zegt dat de plannen van de meisjes van 15 en 17 nog in de het beginstadium waren. Er zijn geen wapens of explosieven gevonden.

'Een goudmijntje'

Mark Singleton, directeur van het International Centre for Counter-Terrorism in Den Haag, spreekt van 'een goudmijntje'. 'Het helpt ons, regeringen en veiligheidsdiensten om deze mensen beter te leren kennen. Op basis van deze informatie kan beter worden nagegaan wie de strijders zijn, welke route ze hebben afgelegd, met welke middelen en reisdocumenten, waar ze zich nu bevinden, met wie ze omgaan en wie ze eventueel zelf weer rekruteren. De informatie helpt ook om risico's in kaart te brengen voor een eventuele terugkeer. Niet iedereen die is afgereisd naar het kalifaat is een strijder. Nu we meer weten over de personen, kan een reactie daarop worden afgestemd.'

Nooit eerder is er zo'n omvangrijke lijst met persoonsgegevens gelekt. Lees hier wat we volgens experts met deze informatie kunnen doen.

De 23 vragen van IS

1 Voor en achternaam
2 Strijdersnaam
3 Naam van de moeder
4 Bloedgroep
5 Geboortedatum en nationaliteit
6 Burgerlijke staat
7 Woonplaats
8 Opleiding
9 Kennis van de sharia (mogelijkheid om laag, gemiddeld en hoog in te vullen)
10 Eerdere banen
11 Landen die bezocht zijn
12 Punt van binnenkomst
13 Datum van binnenkomst
14 Naam van degene die garant voor je kan staan
15 Eerdere jihadervaring
16 Voorkeur voor strijder of zelfmoord
17 Specialiteit
18 Huidige werkplaats
19 Bezittingen die worden achtergelaten
20 Niveau van gehoorzaamheid (laag, middel, hoog)
21 Contactnummers (bijvoorbeeld om familie te informeren over eventueel overlijden)
22 Datum en plaats van overlijden
23 Notities (In het geval van één van de Belgen stond hier bijvoorbeeld dat hij is teruggekeerd naar zijn geboorteland zonder dat hij zijn identiteitspapieren heeft meegenomen.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden