Daders misbruik vervolgen? Wat Rutte wil, wordt lastig

Mark Rutte kondigde gisteren tijdens de opnames van het programma College Tour aan dat het kabinet gaat onderzoeken of katholieke geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik binnen de kerk, toch nog kunnen worden vervolgd. Maar minister Opstelten van Veiligheid was afgelopen vrijdag nog heel duidelijk: dat gaat niet.

Mark Rutte tijdens de persconferentie afgelopen vrijdag.Beeld anp

Het belangrijkste struikelpunt om de schuldigen aan misbruik te vervolgen is dat de meeste zaken al verjaard zijn. Die verjaringstermijnen zijn niet zomaar te wijzigen; veel van dat soort afspraken is Europees geregeld.

Bovendien: als een verjaringstermijn al wordt aangepast, geldt dit meestal wel voor zaken die al hebben plaatsgevonden, maar niet voor zaken die reeds verjaard zijn.

Opstelten
Minister Opstelten waarschuwde afgelopen vrijdag al dat 'reeds verjaarde feiten niet - en met terugwerkende kracht - alsnog vervolgbaar worden'. Dat zou een inbreuk zijn op het beginsel van rechtszekerheid, en strijdig met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.

Het was niet voor niets dat Rutte gisteren zei geen 'sweeping statements' te willen maken, en vooral 'als mens' te wensen dat deze mensen 'nog wel gepakt kunnen worden'. Als minister-president kan hij dat hoogstens laten onderzoeken, want iets laten onderzoeken, dat kan altijd. Ook al staat van tevoren eigenlijk al vast dat het niets oplevert.

Mogelijkheden?
Of zijn er toch nog mogelijkheden? Diverse Kamerleden hebben de hoop nog niet opgegeven. De fractieleiders Stef Blok (VVD) en Emile Roemer (SP) zeiden zondag in het tv-programma Buitenhof een discussie te willen over de verjaringstermijn. PvdA-Kamerlid Khadija Arib wil een debat met Opstelten na het kerstreces. 'Het mag niet gebeuren dat daders vrij rondlopen. Strafvervolging is een onderdeel van de genoegdoening waarop de slachtoffers recht hebben.' PVV-Kamerlid Hero Brinkman bestempelde het misbruik als 'een misdaad tegen de menselijkheid' - een delict dat niet verjaart.

Advocaat Anneke Bierenbroodspot, die de drie slachtoffers bijstaat, is blij met de reacties van de Kamerleden. Zij zegt dat er slechts een kleine wetswijziging nodig is om de daders aan te pakken. Het gaat om aanpassing van de wet die ook wordt gebruikt om oorlogsmisdadigers te vervolgen. 'Deze is ook van toepassing op situaties waarbij stelselmatig en op grote schaal sprake was van verkrachting.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden