Daders Franse bommencampagne staan terecht

Frankrijk rekent de komende weken in de rechtszaal af met een trauma: de aanslagen van 1995. Twaalf doden en ruim tweehonderd gewonden waren het resultaat van vier maanden geweld, nadat de Algerijnse terreurbeweging GIA had besloten de heilige oorlog naar Frankrijk te exporteren....

Van onze correspondent Martin Sommer

Dinsdag begon voor de rechtbank van Parijs de zaak tegen 24 Algerijnen, die worden beschuldigd van het 'lidmaatschap van een misdadige vereniging met als doel het plegen van terreurdaden'. De feitelijke bommenleggers, vier van de 24, zullen later apart worden berecht.

De 'campagne' van 1995 werd bedacht in het voorjaar, toen een van de verdachten van de GIA de opdracht kreeg een serie gewelddaden in Frankrijk te plegen. De eerste aanslag speelde zich af op 11 juli, toen in Parijs de gematigde imam Sahraoui werd vermoord. Daarna volgde de bloedigste terreurdaad: de bom in het metrostation St Michel, waarbij tien doden en honderd gewonden vielen.

In augustus en september werden nog eens zes bomaanslagen gepleegd of pogingen daartoe gedaan, steeds op een openbare plaats waar veel mensen bijeenkwamen. Frankrijk raakte in een psychose. Het zogenoemde 'plan vigipirate' dat de politie instelde - zwaarbewapende patrouilles in metro en op straat, afsluiting van openbare prullenbakken - is nog altijd van kracht.

De politie vond op een niet ontplofte gasfles vol spijkers in de TGV Lyon-Parijs de vingerafdruk van Khaled Kelkal, een kruimeldief die had vastgezeten in een gevangenis in de buurt van Lyon. Hij had zich in het gevang tot de islam bekeerd. Drie weken nadat in het hele land zijn portret was verspreid, werd Kelkal door een paar paddestoelenzoekers herkend in de heuvels van Lyon. Twee dagen later werd hij bij het gehucht Maison-Blanche doodgeschoten door gendarmes die het gebied uitkamden.

Op de dag dat Kelkal werd begraven, 6 oktober, ontplofte een bom bij het Parijse metrostation Maison-Blanche. Het bulletin van de GIA kondigde aan dat de martelaar Kelkal was gedood 'door een leger van christen-soldaten'. De laatste aanslag was die van 17 oktober op het metrostation van het Musée d'Orsay.

Ondanks het feit dat de Franse politie het hele netwerk oprolde, staan drie kopstukken niet voor de rechter. Kelkal werd doodgeschoten, net als 'Tarek' de hoofdvertegenwoordiger van de GIA in Europa. Tarek vond in 1997 de dood in Algiers. 'Illies', de geldschieter van de bommencampagne, wordt nog altijd vastgehouden in Groot-Brittannië waar hij een fundamentalistisch tijdschrift uitgaf. Hij wordt bij verstek berecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden