Daders Drentse roofmoord krijgen beiden dertig jaar cel

De twee broers Admilson en Marcos R. krijgen dertig jaar celstraf voor de drievoudige roofmoord in Drenthe. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald. De oudere broer, Admilson (31), krijgt daarnaast tbs.

Redactie
De rechtbanktekening. Beeld anp
De rechtbanktekening.Beeld anp

Het OM eiste eind oktober levenslang tegen de broers. Ze hebben drie mensen vermoord: in 2012 schoot Admilson Berend Smit dood, een argeloze wandelaar die de broers tegenkwamen in het bos van Dwingeloo. Een half jaar later sloop het tweetal een bungalow bij de Bosrand in Exloo binnen, en wurgt daar het echtpaar Jan en Greet Veenendaal.

De drie slachtoffers zijn 'op nietsontziende wijze om het leven gebracht', stelde de aanklager eerder. 'De broers hebben moedwillig en koelbloedig gehandeld. Ze hebben onherstelbaar leed aangebracht met financieel gewin als motief.'

Dertig jaar is de hoogste tijdelijke straf. De rechtbank wilde de broers geen levenslang opleggen, omdat in Nederland de mogelijkheid van gratie voor levenslang gestraften vrijwel niet wordt gebruikt. 'Levenslang is in de praktijk in Nederland echt levenslang, zonder perspectief op vrijlating in de toekomst. Dit staat op gespannen voet met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens', stellen de rechters.

Admilson kreeg ook tbs, om de maatschappij te beschermen, nadat hij uiteindelijk zijn straf heeft uitgezeten. Hoewel Admilson het initiatief nam tot de misdrijven, heeft Marcos ook dertig jaar gekregen, omdat de misdrijven die beiden pleegden volgens de rechtbank zo erg zijn dat die 'een lagere straf niet toestaan'.

Reconstructie

Ergens in Drenthe, vlak bij recreatiepark Het land van Bartje in Borger, staat een houten bankje. Een bankje met daarop gekrast het woord 'devil'. Admilson R. (29) zat op dat bankje toen hij stemmen hoorde. Hij vroeg om een teken. 'Wat moet ik doen?' Het resultaat: drie moorden in de provincie Drenthe.

Ze wilden 'criminelen pakken', maar doodden een onschuldig echtpaar en een wandelaar. Lees hier de reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden