'Dader was te instabiel om een vuurwapen te bezitten'

Tristan van der V. had nooit een vergunning mogen krijgen voor de wapens waarmee hij zaterdag zes voorbijgangers en zichzelf doodschoot en zeventien mensen verwondde. De 24-jarige dader was psychisch te instabiel om een vuurwapen te bezitten.

AMSTERDAM - Dat zegt directeur Sander Duisterhof van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). De Rijksrecherche is maandag een onderzoek begonnen naar de vergunningverlening door het politiekorps Hollands Midden.


Bij Van der V.'s lichaam zijn drie vuurwapens gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de schutter al die wapens gebruikt bij de schietpartij. De serienummers komen overeen met Tristans 'verloven voor het hebben van een vuurwapen voor de schietsport'. De schutter beschikte over een geweer, een pistool en nog een onbekend vuurwapen. De politie wil niets kwijt over dat derde wapen.


Van der V. bezocht om de twee weken een schietclub in Nieuwkoop, samen met zijn vader en diens vriendin. Daar kocht hij ook een geweer van het type Smith & Wesson 1522. Dat is een imitatie van het automatische geweer dat veel NAVO-soldaten gebruiken, onder wie de Nederlandse. Zo'n geweer lag op de grond in het winkelcentrum, blijkt uit een foto van een ooggetuige. De S&W 1522 is een semi-automatisch geweer met een klein .22 kaliber.


Het is volgens wapendeskundigen onwaarschijnlijk dat Van der V. zaterdag een automatisch wapen heeft gebruikt. Ooggetuigen omschrijven de salvo's weliswaar als 'rakketakketak', maar ook met een semi-automatisch geweer is een hoge vuursnelheid te bereiken. Wie razendsnel de trekker heen en weer haalt, kan drie tot vier kogels per seconde afschieten.


'Voor leken, helemaal in een winkelcentrum waarin het echoot, lijkt dit op mitrailleurvuur', zegt wapenexpert Jas van Driel.


Voor een automatisch wapen zoals de bekende M16, wordt in Nederland geen vergunning verleend. Wel zijn civiele varianten mogelijk, zoals de AR15, die semi-automatisch schieten. Dat wil zeggen: je moet voor elk schot de trekker overhalen. Zulke wapens zijn op schietclubs populair.


De schuttersbond, waar 42 duizend leden zijn ingeschreven, zegt dat de politie een steek heeft laten vallen bij de vergunningverlening van Van der V. 'Als je tien dagen in een gesloten inrichting hebt gezeten en suïcidaal bent, hoor je geen vergunning te kunnen krijgen.' Volgens Duisterhof kijkt de politie naar onherroepelijke veroordelingen, naar kleinere meldingen waarbij de aanvrager een rol heeft gespeeld, en worden inlichtingen ingewonnen bij de criminele inlichtingendienst en bij de AIVD. Er wordt geen medische informatie gezocht. De korpschefs lieten maandag weten dat zij graag informatie ontvangen over de psychische gesteldheid van aanvragers van een wapen-'verlof'. De wetgeving op dit gebied is volgens een woordvoerder niet compleet.


KNSA-directeur Duisterhof heeft echter weinig vertrouwen in een medische toetsing. 'Dat wordt een arbitraire aangelegenheid en levert geen garantie op dat zulke incidenten niet meer voorkomen.' Andere opties, zoals een verbod om wapens mee naar huis te nemen, wijst hij ook af. 'Je kunt niet alle wapens op de club bewaren. Daar kunnen ze worden gestolen, onlangs zijn nog 200 wapens verdwenen in Amsterdam. Schutters gaan ook regelmatig naar wedstrijden, die moeten hun materiaal kunnen meenemen, zoals in elke sport.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden