Dader roofoverval op AH-filiaal krijgt levenslang

De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag de 29-jarige Appie A. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens een dubbele moord tijdens een overval op een filiaal van Albert Heijn in Oosterbeek....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De rechtbank heeft besloten A. geen tbs op te leggen, omdat ze een behandeling niet nodig acht. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum vinden dat A. verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de overval in Oosterbeek.

Hoewel de rechtbank erkende dat geen normaal mens op zo'n gewelddadige wijze tekeergaat, verwierp ze de conclusies van de justitiële observatiekliniek. A. lijdt wel aan psychische stoornissen, zoals grootheidswaanzin, maar volgens de rechtbank is het niet uitgesloten dat die pas zijn ontstaan ná de dubbele moord in het Albert Heijn-filiaal.

Tijdens de overval, die op 14 mei 1990 werd gepleegd, werden twee personeelsleden doodgeschoten en raakte een derde blijvend invalide. De rechtbank achtte ook bewezen dat A. heeft deelgenomen aan drie andere overvallen, in Vreeland, Baarn en Bussum, en aan een poging tot overval op een bank in Hilversum.

Aan de overval in Oosterbeek besteedde de rechtbank extra aandacht in haar vonnis. Het personeel van de supermarkt werd eerst redeloos grof bedreigd, geslagen en getrapt. A. was gewapend met een zogenoemde riotgun, die was geladen met munitie die een verwoestend effect zou hebben. Hij was met die uitwerking bekend, omdat hij had geoefend op een koe.

Bovendien had A. op koelbloedige wijze twee weerloos op de grond liggende mensen afgemaakt, nadat duidelijk was geworden dat de overval was mislukt. Geen van de aanwezigen in het filiaal bleek over de sleutel van de kluis te beschikken.

Een derde personeelslid, dat aan de executie trachtte te ontkomen, werd tot twee keer toe van achteren in de rug geschoten met het oogmerk ook hem te vermoorden. De rechtbank zag voor deze geweldsexplosie geen enkele aanleiding. 'Gevaar voor belemmering van de vlucht of voor herkenning was er niet. De slachtoffers lagen weerloos op hun buik en verdachte en zijn mededader waren gemaskerd.'

Die mededader, de eveneens uit Bussum afkomstige Piet B., werd door de rechtbank eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Het hoger beroep van B. dient momenteel voor het hof in Arnhem.

Hij ontkent dat hij bij de roofoverval aanwezig was. Dat werd bevestigd door A., toen die als getuige optrad in de rechtszaak van B. Bij die gelegenheid bekende A. wel dat hijzelf bij de overval was betrokken. Hij heeft indertijd de nabestaanden ook een brief met spijtbetuigingen gestuurd.

Appie A., die na de dubbele moord Jehova's Getuige werd, vertrok in oktober 1992 naar Chili, toen hem de grond te heet onder de voeten werd. Een jaar later werd hij daar vastgezet met het oog op een mogelijke uitlevering naar Nederland. Hoewel Chili en Nederland geen uitleveringsverdrag hebben gesloten, oordeelde de Chileense rechter dat A. toch kon worden uitgewezen. In november van het vorig jaar arriveerde hij, geblinddoekt en begeleid door politieagenten, op Schiphol.

De rechtbank oordeelde gisteren dat de uitleveringsprocedure niet onrechtmatig was, zoals de advocaat van A., C. Starmans, had betoogd.

De raadsman had tijdens het proces al aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan, als de rechtbank zijn verweren zou verwerpen.

Het feit dat A. levenslang heeft gekregen, hoeft niet te betekenen dat hij tot zijn dood in de gevangenis zal zitten. Vaak wordt een levenslange gevangenisstraf na verloop van tijd door gratieverlening omgezet in een celstraf van twintig jaar.

Volgens de huidige regeling wordt de gedetineerde na tweederde van zijn straf te hebben uitgezeten, vervroegd in vrijheid gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden