Dader München haatte buitenlanders

David Ali Somboly, de scholier die vorige week vrijdagavond negen mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum in München, was een rechts-extremist, haatte buitenlanders en vereerde Hitler. Dat blijkt uit het politieonderzoek en gesprekken van Duitse journalisten met bekenden van de dader. Dat alle doden buitenlanders waren is dus geen toeval.

Het winkelcentrum in München waar het bloedbad plaatsvond. Beeld afp

Hiermee krijgt Somboly's misdaad, voordien ingeschat als klassieke schietpartij van een psychisch labiele en gepeste jongen, een nieuwe dimensie.

David Ali Somboly werd geboren op 20 april 1998. Hij beschouwde het als een eer dat hij zijn verjaardag met Hitler deelde, zo deelde de Frankfurter Allgemeine Zeitung mee op basis van politiebronnen. Daaruit blijkt ook dat Somboly, met zijn Duitse en Iraanse nationaliteit, er trots op was dat hij Ariër was - Iran geldt in de rassenideologie als bakermat van het 'Arische ras.'

Nu deze informatie bekend is, lijkt het vreemd dat die link niet eerder werd gelegd. Want er waren veel aanwijzingen voor een rechts-extremistische motivatie.

In de eerste plaats was er de datum, 22 juli - precies vijf jaar na de schietpartij van de Noorse rechts-extremist Anders Behring Breivik op het eiland Utøya. En in de tweede plaats was er de opgenomen conversatie met de man die boven het parkeerdek woonde waarover Somboly vluchtte. In die conversatie zegt de dader: 'Ik ben Duitser!'

En het meest tragische bewijsstuk wordt gevormd door de nationaliteiten van de slachtoffers: allemaal Turks of Albanees.

Maar Duitsland was vrijdag, vier dagen na het islamistisch gemotiveerde bloedbad in de trein bij Würzburg, vooral bezig met de vraag of het in München wel of geen islamistisch terrorisme betrof.

Ali of David

Somboly is, dat is bekend, zijn hele leven gepest. Vooral door Turkse klasgenoten, blijkt uit de gesprekken die het weekblad Der Spiegel met bekenden van de jongen voerde. Dat zou volgens hen zijn diepe haat tegen Turken en Arabieren verklaren.

Het verklaart wellicht ook de aanvankelijke onduidelijkheid over Somboly's voornaam: Ali of David. Als kind werd hij Ali genoemd, maar volgens een vriend had hij zijn vrienden onlangs verboden die naam te gebruiken 'omdat hij niet voor moslim wilde worden aangezien'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.