Dader Kopenhagen was 22-jarige Deen

De politie in Kopenhagen heeft de vermoedelijke dader van twee aanslagen geïdentificeerd, maar geeft zijn personalia niet prijs. Wel bracht de politie vandaag naar buiten dat de man die door hen werd doodgeschoten 22 jaar oud was en geboren in Denemarken. Hij zou een bekende van de politie zijn omdat hij meerdere misdrijven zou hebben gepleegd. Zo zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan verboden wapenbezit en betrokken zijn geweest bij bendes.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De man komt uit Kopenhagen, was alles dat de politie verder meldde.
Volgens een woordvoerder van de PET is de dader mogelijk geïnspireerd door de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. Niets wijst erop dat hij handlangers had. Er zijn ook geen aanwijzingen dat hij als jihadist in Syrië of Irak is geweest.

Na een klopjacht die een nacht duurde, wist de politie vanochtend de verdachte van de aanslagen in Kopenhagen op te sporen en te doden. Sinds de eerste aanslag gistermiddag op een cultureel centrum hield de politie een pand in de wijk Norrebro in de gaten. Het ging om het appartement van de verdachte. Toen de man daar vanochtend vroeg aankwam ontstond een vuurgevecht met de politie. De man werd daarbij dodelijk geraakt.

In het onderzoek naar de aanslagen heeft de Deense politie vandaag een huiszoeking gedaan in een internetcafé in de centrale wijk Norrebro in Kopenhagen. Volgens de Deense televisie zijn daarbij aanhoudingen verricht.

Twee aanslagen
De man opende gistermiddag met een automatisch vuurwapen het vuur op cultureel centrum Krudttonden. Daar spraken onder anderen de Zweedse cartoonist Lars Vilks en de Franse ambassadeur François Zimeray over 'kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting'.

Een 55-jarige bezoeker werd dodelijk getroffen en drie politieagenten raakten gewond. Vilks die door islamitische extremisten met de dood wordt bedreigd vanwege spotprenten van de profeet Mohammed, bleef net als Zimeray ongedeerd.

Straten zijn afgezet rond de plek waar de verdachte werd doodgeschoten door de politie. Beeld epa
Straten zijn afgezet rond de plek waar de verdachte werd doodgeschoten door de politie.Beeld epa
Politie nabij het Norrebro-station waar de verdachte van de aanslag werd doodgeschoten. Beeld epa
Politie nabij het Norrebro-station waar de verdachte van de aanslag werd doodgeschoten.Beeld epa

De dader zou vervolgens vannacht even na middernacht het vuur hebben geopend bij een synagoge in het centrum van de stad. Een Joodse beveiliger van 37 jaar werd daar doodgeschoten en twee agenten raakten gewond.

Motief dader nog onbekend
De Deense premier Helle Thorning-Schmidt zei vandaag in een persconferentie 'blij te zijn dat de politie de vermoedelijke dader van de twee schietpartijen heeft uitgeschakeld'. Ze zei nog niet te weten wat het motief voor de aanslagen was, 'maar we weten wel dat er krachten zijn die Denemarken willen beschadigen, die onze vrijheid van meningsuiting en ons geloof in vrijheid willen vernietigen'.

De aanslagen in Kopenhagen zijn vijf en halve week na de bloedige aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Daarbij vielen twaalf doden. Het blad grossierde in spotprenten van de profeet Mohammed.

De Deense cartoonist Kurt Westergaard (79) heeft geschokt gereageerd op de aanslagen. Westergaards karikaturen van Mohammed in de krant Jyllands-Posten veroorzaakten in 2005 een storm van protest en woede in de islamitische wereld. Deense ambassades werden in brand gestoken en de handel met islamitische landen liep kolossale schade op. Westergaard wordt met de dood bedreigd. Vilks heeft de toorn van moslims gewekt met zijn spotprenten van Mohammed als hond in 2007.

De Deense premier Helle Thorning Schmidt. Beeld epa
De Deense premier Helle Thorning Schmidt.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden