Dader flatdrama Leidschendam was Afghaanse asielzoeker

De man die afgelopen zaterdag zijn vriendin en haar kind van een flat in Leidschendam gooide en daarna zelf naar beneden sprong was de 30-jarige uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoeker Hassan M....

Een woordvoerster van Vluchtelingenwerk Nederland zei woensdag dat hem was geadviseerd contact op te nemen met het Riagg om zijn problemen te bespreken. Dat advies kreeg hij in het asielzoekerscentrum in Hellevoetsluis.

Volgens de organisatie had hij om medische redenen uitstel van vertrek gekregen. Hij moest volgens zijn advocate P. Scholtes een operatie ondergaan. Zij heeft opnieuw uitstel gevraagd en gekregen toen hij nog steeds op de wachtlijst van het ziekenhuis stond en nog altijd niet was geopereerd. Hij mocht die operatie in Nederland afwachten.

Scholtes heeft in haar contacten met de man -voor het laatst een maand geleden- geen signalen gekregen dat het hem psychisch slecht ging. Uit haar ervaring weet Scholtes dat je psychische ellende bij asielzoekers soms ziet aankomen. ‘Iedere asielzoeker die wordt afgewezen, leeft onder spanning. Hassan moest terug naar een land dat hij in 2001 ontvlucht was uit angst voor de Taliban. Hij was daar nog altijd bang voor, al zijn ze dan niet meer aan de macht. Hij dacht duidelijk te hebben gemaakt dat zijn vrees gegrond was.’

M. verbleef de afgelopen periode in het asielzoekerscentrum in Hellevoetsluis en thuis bij de vrouw en haar zoon die hij om het leven heeft gebracht.

De politie houdt donderdagavond een bijeenkomst voor getuigen en andere betrokkenen bij het familiedrama in Leidschendam. De bijeenkomst is in samenwerking met Slachtofferhulp. ‘Hier krijgen de betrokkenen de gelegenheid hun emoties te uiten’, aldus een woordvoerder van de politie.

De direct betrokkenen krijgen allemaal een uitnodiging om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn. De pers is niet welkom bij de bijeenkomst, liet de zegsman weten.

Zaterdag gooide Hassan M. zijn 35-jarige vriendin en haar 8-jarige zoontje van een flatgebouw. Ze overleden in het ziekenhuis. De man sprong zelf zijn dood tegemoet. Veel buurt- en flatbewoners hebben het drama gezien en de slachtoffers op straat zien liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.