'Dader aanslag Nice werd behandeld voor psychische problemen'

De 31-jarige Tunesiër Mohammed Bouhlel, die donderdagavond in de Zuid-Franse stad Nice 84 mensen doodreed, had psychische problemen. Dit heeft zijn zus, Rabeb Bouhlel, gezegd tegen persbureau Reuters. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is Bouhlel 'zeer snel geradicaliseerd'. Islamitische Staat eiste zaterdag de aanslag op.

In Hong Kong wordt een wake gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Nice. Beeld afp
In Hong Kong wordt een wake gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Nice.Beeld afp

De familie van Bouhlel zegt de politie documenten te hebben overhandigd die aantonen dat hij gedurende meerdere jaren bij de psycholoog liep. 'Hij had psychische problemen waardoor hij een zenuwinzinking kreeg', aldus zijn vader tegen de Franse televisie. 'Dan werd hij kwaad, schreeuwde hij en sloeg alles om hem heen kapot. Daarop brachten we hem naar de dokter.'

Volgens Cazeneuve is Bouhlel in zeer korte tijd geradicaliseerd. Hij 'was niet bekend bij de veiligheidsdiensten omdat hij zich in de afgelopen jaren niet heeft onderscheiden als aanhanger van een radicaal islamitische ideologie, noch door zijn veroordelingen, noch door zijn bezigheden', aldus Cazeneuve.

Marine Le Pen, voorzitter van het extreemrechtse Front National, heeft hard uitgehaald naar de minister. Ze spreekt van 'zeer ernstige tekortkomingen van de staat bij het uitvoeren van zijn primaire taak, het beschermen van onze landgenoten'. 'In ieder ander land ter wereld zou een minister met zo'n verschrikkelijke balans als Bernard Cazeneuve - 250 doden in 18 maanden - zijn opgestapt.'

Aanhoudingen

De Franse politie houdt vijf verdachten in voorlopige hechtenis in verband met de aanslag, zo werd zaterdag bekendgemaakt. De betrokken arrestanten komen uit de 'directe omgeving' van de aanvaller, aldus politiebronnen. De aanhoudingen zijn op twee verschillende locaties in Nice gedaan.

Naast de zeker 84 doden vielen er bij de aanslag naar schatting honderd gewonden, onder wie zeker vijftig personen in kritieke toestand. Er liggen ook zeker vijftig kinderen in het ziekenhuis. Drie Nederlanders (een moeder en haar twee kinderen) bevinden zich onder de gewonden, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vrouw heeft geen levensbedreigende verwondingen. De toestand van de kinderen is onbekend.

Inwoners en toeristen leggen bloemen neer op de boulevard waar donderdag zeker 84 mensen zijn omgekomen. Beeld afp
Inwoners en toeristen leggen bloemen neer op de boulevard waar donderdag zeker 84 mensen zijn omgekomen.Beeld afp

Paniek

Bouhlel was vrachtwagenchauffeur, woonde in Nice en was een bekende van de politie vanwege criminele activiteiten, zoals diefstal en geweldpleging. Hij werd niet eerder in verband gebracht met terrorisme. Bouhlel is een gescheiden vader en zijn ex-vrouw wordt momenteel door de politie vastgehouden. In zijn woning werden vrijdag huiszoekingen gedaan.

Op het moment van de aanslag, donderdagavond laat, was het erg druk op de boulevard vanwege de jaarlijkse vuurwerkshow van Quatorze Juillet. Het publiek probeerde de boulevard in paniek te ontvluchten. Volgens de autoriteiten heeft de chauffeur twee kilometer door de menigte gereden. De politie opende vervolgens het vuur op de vrachtwagen en doodde de bestuurder. Op foto's is te zien hoe de cabine is doorzeefd met kogels.

De vrachtwagenchauffeur schoot tijdens de aanslag op de omstanders, zo zegt regiobestuurder Christian Estrosi. Hij spreekt over 'het ergste drama in de geschiedenis van de stad'. De vrachtwagen zat vol met wapens en granaten, die nep bleken.

Liveblog

We houden de laatste ontwikkelingen bij in dit liveblog.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Noodtoestand

In zijn toespraak noemde president François Hollande de gebeurtenis 'een terroristische aanslag'. Hij kondigde aan de noodtoestand met drie maanden te verlengen. Daarnaast zei hij dat Frankrijk zijn aanvallen in Syrië en Irak gaat intensiveren. Volgens de president moet Frankrijk zich blijven verdedigen tegen bedreigingen.

Eerder die dag had Hollande juist nog verzekerd dat de noodtoestand, die van kracht is sinds de aanslagen van 13 november vorig jaar en op 26 juli afloopt, niet zal worden verlengd. De Franse premier Valls kondigde drie dagen van nationale rouw aan vanaf zaterdag.

Hollande tijdens zijn toespraak. Beeld afp
Hollande tijdens zijn toespraak.Beeld afp

'Doffe klappen'

De Nederlander Peter Spiering, die in Zuid-Frankrijk op vakantie is, was getuige van de aanslag. 'Een witte vrachtwagen zonder opschriften reed in volle vaart, minstens zestig kilometer per uur, over het voetgangersgebied. We hoorden doffe klappen van mensen die werden aangereden. Over een lengte van anderhalve kilometer hebben we minstens dertig dode mensen zien liggen', zegt hij. 'Er was een vuurwerkshow geweest, er waren duizenden mensen op de been, die op weg waren naar huis of hun hotel. Er brak paniek uit, mensen vluchtten zijstraten en portieken in.'

Een slachtoffer wordt weggevoerd van de boulevard. Beeld afp
Een slachtoffer wordt weggevoerd van de boulevard.Beeld afp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp
Forensisch experts doen onderzoek bij de vrachtwagen die werd gebruikt voor de aanslag in Nice. Beeld afp
Forensisch experts doen onderzoek bij de vrachtwagen die werd gebruikt voor de aanslag in Nice.Beeld afp
Een vrouw zit bij het strand van Nice naast een Franse vlag die halfstok hangt. Beeld afp
Een vrouw zit bij het strand van Nice naast een Franse vlag die halfstok hangt.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Een vrouw in Nice huilt en vraagt naar haar zoon. Beeld afp
Een vrouw in Nice huilt en vraagt naar haar zoon.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden