Daboek

ERIK VAN DEN BERG

Henry Fielding

undefined

Op een schip op weg naar Lissabon slaat een 'feliene passagier' overboord.

Atlantische Oceaan, 11 juli 1754

Een tragisch voorval vandaag op zee. Terwijl we zonder veel vaart voortzeilden, viel een jonge kat, een van onze vier feliene passagiers, vanuit een patrijspoort in zee. Er werd onmiddellijk alarm geslagen en de kapitein verscheen bezorgd en stevig vloekend aan dek. Hij gaf de stuurman meteen opdracht het arme ding, zoals hij het noemde, te redden. De zeilen werden gestreken en alle hens - zoals de uitdrukking luidt - zetten zich in om de kat weer aan boord te krijgen.

Ik moet bekennen dat ik een en ander met verbazing gadesloeg. Niet zozeer vanwege de opmerkelijke gevoeligheid van de kapitein, als wel om zijn kennelijke vertrouwen in de goede afloop. Want al had dit katje duizend in plaats van negen levens gehad, dan nog had het ze nu allemaal verspeeld.

De bootsman zag het echter optimistischer in. Hij trok zijn jas, hemd en broek uit, dook onversaagd overboord en keerde tot mijn stomme verbazing binnen een paar minuten terug, met het roerloze dier in zijn mond. Het bleek een minder groot waagstuk dan ik in mijn onwetendheid had verondersteld.

Het levenloze katje werd in de zon te drogen gelegd op het dek, waar wij allen vreesden voor zijn leven.

Henry Fielding (1707-1754), Britse satirische roman- en toneelschrijver. Ingekort fragment uit Journal of a Voyage to Lisbon, dat kort nadat hij in Lissabon overleed werd uitgegeven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden