'Daarop zal de minister van Veiligheid en Justitie dadelijk ingaan'

Dinsdag, toen Ard van der Steur in de Tweede Kamer de rampspoed aan het aanzuigen was als een gigantische oranje magneet, loonde het de moeite af en toe een blik te werpen op de man naast hem.

Sheila Sitalsing
null Beeld anp
Beeld anp

Het ging over grote zaken, over informatiesystemen en watchlists en mensen die al dan niet 'gesignaleerd staan' - koeterwaals van de inlichtingendiensten dat gretig wordt overgenomen door parlementariërs die erbij staan te kijken alsof ze zojuist nog hoogstpersoonlijk een 'very urgent' bericht uit hun mailbox hebben gevist.

Mark Rutte zat erbij alsof hij er niet echt bij hoorde.

De premier is goed in veel dingen, en van al die dingen is hij het allerbest in ruiken wanneer het gevaarlijk wordt, zoals een hert zijn belager ruikt nog voordat hij hem heeft gezien.

Dan gaat hij heel stil onder zijn bureau zitten en een goed boek lezen tot de kust weer veilig is. Zoals hij na de val van zijn eerste kabinet zoek was toen er ad hoc een begrotingsakkoord in elkaar werd geklust en pas weer tevoorschijn kwam toen het land van pure opluchting ging juichen. En toen de mensen alsnog boos werden, liet hij alle hoon op die arme mevrouw van GroenLinks neerdalen.

Soms ontkomt hij er niet aan, en moet hij voorop gaan in het opvangen van de klappen. Dan gaat hij in de Tweede Kamer omstandig uitleggen dat de kwestie waar zoveel spuugklodders aan worden verspild heel klein, heel onbeduidend en heel erg zonde van iedereens tijd is. Dan is hij een klein premiertje van een klein landje dat kleine grapjes maakt over kleine kwestietjes.

Dinsdag liet hij een nieuwe variant zien: u moet niet bij mij zijn. En, het moet gezegd, ook die techniek beheerst hij uitstekend. Het parlement had hem gesommeerd om mede verantwoording af te leggen voor berichten die ongeopend waren gebleven en terroristen die ongemoeid waren gelaten. Dat ging zo:

'De minister van Veiligheid en Justitie zal zo dadelijk ingaan op de vraag.'

'Daarop zal de minister van Veiligheid en Justitie dadelijk ingaan.'

'Het lijkt mij ook voor de snelheid van het debat zinvol dat een van de bewindslieden antwoordt. Dat doet de minister van Veiligheid en Justitie.'

'Nogmaals, u hebt meerdere bewindslieden in de Kamer uitgenodigd. Wij hebben de taken verdeeld. Ik ga nu niet al inleidende opmerkingen maken over alle vragen die anderen gaan beantwoorden. Als dat gevraagd wordt, kan ik het debat beter alleen voeren. Dan ga ik mijn titel veranderen in minister van Alle Zaken in plaats van minister van Algemene Zaken.' 'Maar ik zeg nogmaals dat de minister van Veiligheid en Justitie hierop straks verder zal ingaan.'

'Die vraag beantwoordt minister Van der Steur zo meteen.'

'Dat zit bij Van der Steur. Ik wil er kort op ingaan, maar het uitgebreide antwoord krijgt de heer Klaver van de minister van Veiligheid en Justitie.'

'Minister Van der Steur zal daar dadelijk in zijn termijn uitgebreid op ingaan.'

Bij elke doorverwijzing kromp de minister een stukje verder in zijn jasje, dat steeds losser om het grote lijf ging hangen. In de ruimte daartussen hoopte de verlatenheid zich op.

Niks is uitgesloten, maar mocht het zover komen dat Ard moet gaan, dan gaat hij alleen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden