Daar wordt aan de deur gebeld...

De zak cadeautjes staat voor de deur, en dan: de kwestie-aanbellen. Om het Sinterklaas wat makkelijker te maken, hangt Ernst Arbouw de deurbel aan internet.

Ernst Arbouw
null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen

Van de bovenverdieping klonk een daverende klap. 'Ik denk dat het van de slaapkamer kwam', analyseerde Vader met de voor hem kenmerkende nauwkeurigheid. Het hele gezin snelde naar de trap om te kijken wat er toch gebeurd kon zijn. En zowaar: op de ouderlijke slaapkamer stond een zak boordevol cadeautjes. Terwijl de kinderen zich uitgelaten op de pakjes stortten, nam Vader de feiten in ogenschouw. 'Vermoedelijk is deze stoel omgevallen', constateerde hij ferm.

Het is de Sinterklaastraditie op z'n allerbest. Pas veel, veel later vertelden m'n ouders hoe de vork werkelijk in de steel zat. Door het achterraam hadden ze een touwtje naar de slaapkamer gespannen, waar ze een zware klapstoel op scherp hadden gezet. Terwijl het hele gezin aan het toetje zat, gaf Vader een ruk aan het touwtje.

null Beeld
Beeld

Buren

Helaas leent de indeling van ons huis zich niet voor touwtjes door het raam. Simpelweg een zak cadeautjes voor de deur zetten, aanbellen en snel om het huis rennen kan ook niet, omdat we in een blokje wonen waar je niet omheen kunt lopen. Ik zou natuurlijk de buren kunnen vragen om aan te bellen, maar die zijn op 5 december zelf druk met cadeaus het huis in smokkelen.

Om Sinterklaas tóch een handje te kunnen helpen, besluit ik een mini-webserver te maken voor in de meterkast. Die hang ik vervolgens met een relais - een soort elektrisch bediende aan/uit-schakelaar - aan de deurbel. Als de goedheiligman de pakjes voor de deur heeft gezet, hoef ik alleen nog op een linkje op m'n telefoon te klikken.

Pepernoten

Het hart van de deurbelserver is een (technospeak-alarm) ESP8266-01, een wifi-chipje waarop je met ongeveer 25 regels code een - beperkte - webserver kunt draaien. De chip leent zich trouwens uitstekend voor andere Internet of Things-projecten: het printplaatje is 1,5 bij 2 centimeter zodat je het makkelijk ergens wegstopt en als je een beetje rondwinkelt, kun je ze voor minder dan 5 euro bestellen. Inderdaad: voor dat geld kun je webservers rondstrooien alsof het pepernoten zijn.

Het relais monteer ik in de schakeldraad van de deurbel (Nooit! Blindelings! Draden! In de meterkast! Doorknippen!!) en als het heerlijk avondje is gekomen, hoef ik alleen nog te zorgen dat ik m'n telefoon niet kwijt ben. Rinkeldekinkel, wat een gerinkel.

Voor een stap-voor-stapbeschrijving met de benodigde software: ernstarbouw.nl/downloads

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden