Kort over sport

'Daar was ineens Jorien ter Mors, en het hele land hield meteen van haar'

Columnist Jan Beuving keek dit weekend schaatsen en darten. Twee prachtige kijksporten, maar we zullen altijd meer om schaatsen geven.

OPINIE - Jan Beuving

Twee sporten zijn de laatste jaren onlosmakelijk verbonden met de week tussen Kerstmis en oudjaarsdag: schaatsen en darten. Dit weekend waren beide sporten op televisie. Het NK schaatsen was zowel bij de mannen als bij de vrouwen spannend, maar de strijd aan kop verbloemde, zeker in het herentoernooi, dat de rest voor spek en bonen meereed.

Maar, de ritten tussen Sven Kramer en Jan Blokhuijsen waren om van te watertanden. Sport is het kijken waard bij de gratie van het feit dat mensen zich verbeteren ten opzichte van de vorige poging. Daarom houden we zo van meeschrijven en statistieken, en verdragen we lange afstanden. In oude schriftjes heb ik eindeloos tienkilometerrondetijden genoteerd. Onze liefde voor het schaatsen drijft op onze collectieve natuurijservaring en op cijferfetisjisme.

Olympische kroegspelen
Als het om cijfers gaat, is darten al even fantastisch. Ooit hoorde ik iemand zeggen dat darten geen sport is, maar een spelletje. Kan zijn, maar als er olympische kroegspelen bestonden, zou darts het koningsnummer wezen. En in tegenstelling tot schaatsen is iedere wedstrijd - ook die tussen twee mindere goden - interessant. Het is namelijk iedere keer weer een cijferprobleem dat opgelost wordt; een soort sudoku, maar dan op televisie. Met dit verschil dat je niet zelf na hoeft te denken. Darten is de ideale eindejaarssport. Het is de hele tijd aftellen, en als het voorbij is, zuip je je verrot.

Maar hoe verslavend de pijlen, punten en pinten ook zijn: de perfectie is al bereikt. Sneller dan 9 darts kun je 501 niet uitgooien. Nee, dan schaatsen. Dit weekend stond ineens Jorien ter Mors op als nieuwe kampioen bij de vrouwen. Na haar titel brak ze voor de NOS-camera toen ze over haar zieke vader vertelde. Een heel land hield meteen van haar. Dat zie ik bij een darter nog niet gebeuren.

Jan Beuving is liedtekstschrijver. Daarnaast schrijft hij korte blogs over sport. Hij volgt daarbij alle uithoeken, van amateurs tot professionals, van voetbal tot kaatsen, van de hoogste tot de laagste podia. Zijn sportblog is ook te lezen op zijn eigen site: www.kortoversport.nl. Volg Jan Beuving op Twitter: @janbeuving

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden