Daar was de slechte dag van Kelderman

Het is koud en nat op de parkeerplaats van de Rettenbachgletsjer. Wilco Kelderman zit in een busje. Het felle geel van zijn leiderstrui steekt scherp af tegen de sneeuw. Morgen draagt hij weer zijn gewone Lotto-Jumbo-shirt, beseft hij. Hij is gezakt naar plaats negen.

Iwan Tol
Wilco Kelderman met rechts ploegmaat Bram Tankink: 'Ik had voor een 34 binnenblad moeten kiezen.' Beeld ap
Wilco Kelderman met rechts ploegmaat Bram Tankink: 'Ik had voor een 34 binnenblad moeten kiezen.'Beeld ap

'Niet goed genoeg', is zijn verklaring. Hij wappert met zijn handen, ze beginnen te jeuken omdat de doorbloeding weer op gang komt. Nee, hij heeft het niet koud gehad onderweg. 'Er zijn geen excuses', zegt hij. 'Ik was gewoon niet goed genoeg.'

Op de Rettenbachgletsjer brak Tom Dumoulin in 2015 door als klassementsrenner. Maar wat graag had Kelderman nu ook een triomfantelijk verhaal afgestoken op de verlaten parkeerplaats. Maar dat zit er niet in. Hij beleefde op de gletsjer de zo gevreesde slechte dag.

Kelderman geeft eerlijk toe dat hij zich vergist heeft in de steilheid van de klim: 'Ik had voor een 34 binnenblad moeten kiezen.' Simpel gezegd: zijn lichte versnelling was te zwaar. En dat terwijl ploegleider Frans Maassen de Rettenbachgletsjer nog als 'outstanding' had betiteld. Outstanding zwaar, wel te verstaan.

Twaalf kilometer lang is-ie, met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,7 procent. Vooraf heeft Kelderman aangegeven dat hij er niet helemaal gerust op is: 'Op de Rettenbachgletsjer moet blijken of ik daadwerkelijk het klassement kan winnen.'

Al snel blijkt dat hij moet lossen. Kelderman vecht tegen zichzelf. Grimas op het gezicht, shirt opengeritst. Hoe ruiger en kaler het landschap wordt, hoe verder zijn achterstand oploopt. Bij het passeren van de tolpoortjes is al duidelijk dat hij zijn trui gaat verliezen.

Druk van trui

Antwan Tolhoek van Team Roompot zwaait vrolijk naar de camera. Op de Hochtannbergpas is hij als eerste bovengekomen en heeft hij weer twintig punten kunnen bijschrijven in het bergklassement. De blauwe bergtrui geeft hem vleugels.

Maar een trui geeft ook verantwoordelijkheden; verantwoordelijkheden waar Kelderman misschien helemaal niet op zit te wachten. Rillend van de kou zat hij donderdagavond na de zesde etappe te wachten totdat hij een plas kon produceren voor de dopingcontrole. Daarna wachtte nog een huldiging, een paar interviews en een persconferentie. Zaken die energie vreten in een zware ronde.

Nieuw doel: podium

De wind is ondertussen opgestoken op de gletsjer. Ver boven hem ziet Kelderman een rood-zwart stipje; het is Tejay van Garderen. De kopman van BMC is op 4,6 kilometer van de streep weggesprongen uit de kopgroep. Niemand die hem meer kan achterhalen.

Aan de meet moet Kelderman meer dan twee minuten toegeven op de Amerikaan, die zich revancheert voor zijn inzinking van een dag eerder. 'Zo zie je maar: de ene dag is de andere niet', concludeert hij bitter.

Zijn leiderstrui verliest Kelderman aan Warren Barguil, kopman van Giant-Alpecin. De achterstand op de Fransman bedraagt 1.39 minuten. 'Dat is te veel om nog goed te kunnen maken in de tijdrit', beseft Kelderman. Zijn nieuwe doel is om zondag op het podium te komen. Hij staat op 1.15 minuten van nummer drie Andrew Talansky.

Warren Barguil is de nieuwe klassementsleider. Beeld epa
Warren Barguil is de nieuwe klassementsleider.Beeld epa

Bergtrui

Even later finisht Antwan Tolhoek, de revelatie van Team Roompot. Zijn jongensachtige gelaat vertoont nauwelijks sporen van vermoeidheid, maar dat is schijn. 'Man, man, wat is dit een zware klim. Echt de zwaarste die ik ooit heb gedaan.'

De bergtrui kan hem bijna niet meer ontgaan. Voor de vijfde dag op rij moet hij zich spoeden naar het erepodium voor de huldiging; een mirakel. Zijn geheim? 'Dat heb ik niet hoor', zegt hij. 'Goeie benen en een supervorm, dat is alles.'

Ronde van Vlaanderen gaat weer over de Muur

De Muur van Geraardsbergen keert terug in de Ronde van Vlaanderen. Dat heeft de organisatie van de wielerkoers vrijdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds 2011 dat de Muur weer in het parcours is opgenomen. Ook is Antwerpen voor de komende vijf jaar aangewezen als startplaats. Die stad is verkozen boven Brugge, waar de voorjaarsklassieker de laatste negentien jaar begon. De finish is in Oudenaerde. 'Met Antwerpen, toch een stad met een internationale uitstraling, kwam ook Geraardsbergen opnieuw in beeld voor een passage van de Ronde. De aanloopstrook leent er zich perfect voor om de Muur toe te voegen aan het parcours', aldus koersdirecteur Wim van Herreweghe. De renners gaan in 2017 ongeveer 100 kilometer voor de finish over de Muur heen. De laatste 75 kilometer van de koers zijn niet gewijzigd. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden