Daar staat de ongenode gast

Idealiter staat een onverwachte gast voor de deur als u juist de laatste hand legt aan een zeer goed gelukte, buitensporig grote lamsbout....

SYLVIA WITTEMAN

Kortom, een onverwachte gast kan leuk zijn mits hij zich aan een paar basisvoorwaarden houdt. Maar meestal doet hij dat niet. Hij belt aan op de meest ongelegen momenten: u staat net als een viswijf te schelden tegen een halfnaakt kind in een plas hopjesvla, de poes ligt voor de zoveelste keer op sterven en de ijskast is leeg, op het obligate potje kappertjes na, dat er al staat sinds het vroege Pleistoceen.

U had gepland de avond comateus in een warm bad door te brengen, maar daar trekt de ongenode gast zich niets van aan: daar staat hij, en hij heeft honger. Net als ieder ander ongeluk komt hij zelden alleen. Hij heeft een enge hond bij zich, of een nieuwe, noodlottige vrouw die na één geringschattende blik op uw figuur besluit dat van serieuze concurrentie geen sprake is en op uw divan kwijnend pernod gaat zitten nippen. De gast zelf is al voor driekwart dronken en vermeldt volledigheidshalve op klaaglijke toon dat hij de hele dag nog geen hap gegeten heeft.

Ver vol gens begint hij fluisterend in de keuken een lang, onsamenhangend betoog over de problemen in zijn leven, die al dan niet samenhangen met zijn vorige vrouw dan wel met het kreng op de bank, dat beurtelings naar de klok en het lege pindabakje kijkt en van lieverlede verwijtend begint over 'dan maar ergens een sushi'tje doen'. Nu moet u sterk in uw schoenen staan. Ga rechtop staan, haal diep adem, zeg dat u over drie kwartier een lezing moet houden in Brussel. Dat durft u niet? Schenk dan de glazen nog eens vol, ren naar de slager, en kook boos maar heel snel iets lekkers, dat u met uw eigen lafheid verzoent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden