Column

Daar sloeg Mark Rutte weer op de knop van de rookmachine

Na het lezen van de boeiende handleiding 'Hoe houd ik de verrotting van de rechtsstaat zorgvuldig buiten beeld en hoe misleid ik daartoe parlement en publiek?' (in de wandeling ook wel Het Rapport van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking genoemd) sloeg ik de verslagen op van het debat dat de Tweede Kamer afgelopen voorjaar voerde met Mark Rutte, de minister-president.

Mark Rutte tijdens het Kamerdebat over de TeevendealBeeld anp

Dat debat ging over een zoekgeraakt bonnetje, een vers afgetreden minister van Justitie, zijn staatssecretaris, en een in de watten gelegde crimineel die niet alleen zijn drugsvermogen mocht houden, inclusief rente, maar door de autoriteiten ook nog actief werd geholpen de boel ver uit het zicht van de Belastingdienst te houden. Dit terwijl andere autoriteiten in het kader van de veiligheidsperceptie ingespannen jagen op Nederlanders die verkeersovertredingen begaan, boetes te laat betalen, geld voor de fiscus verstoppen in Luxemburg en andere misstappen begaan waarbij alleen aan 'keiharde' vervolging valt te ontkomen wanneer men too big to tackle is.

Dat debat met de minister-president was van eenzame klasse - als men van het genre houdt. Terwijl de Kamer nauwgezet en wanhopig probeerde te achterhalen hoe het bederf in het systeem heeft kunnen kruipen en hoe het zover heeft kunnen komen dat bewindspersonen het volk zó zijn gaan minachten dat ze over deze rot zijn gaan jokken, praatte Mark Rutte de avond aan elkaar als ware hij de presentator van The Voice of Holland.Tegen een decor van klatergoud schetste hij geanimeerd de situatie: ja, er waren mensen weggestemd en dat was sneu voor de personen in kwestie want ze konden hartstikke mooi zingen, maar het leven gaat door, verder is er hoegenaamd niets aan de hand en we moeten de zaken niet groter maken dan strikt noodzakelijk. Ach, u had nog een vraag? En hop, daar sloeg hij weer uitbundig op de knop van de rookmachine.

Tijdens dat debat vroeg Alexander Pechtold herhaaldelijk naar het verslag van een gesprek tussen een ambtenaar van het ministerie van Justitie en staatssecretaris Fred Teeven met details over de deal met de gepamperde crimineel. De premier zei: 'Ik kan hierop antwoorden dat er geen verslag is van een gesprek van de directeur-generaal met de staatssecretaris. Er is alleen een persoonlijke aantekening van de directeur-generaal van zijn gesprek met de staatssecretaris. Ik vind het ingewikkeld om zo'n persoonlijke aantekening openbaar te maken.'

Dat leidde toen al tot gesnuif, en de commissie-Oosting reconstrueert nauwgezet hoe die 'persoonlijke aantekening' eruitziet: een map met vier A4'tjes en een paraaf van de staatssecretaris. In die A4'tje staat het miljoenenbedrag dat de crimineel meekreeg.

De premier wist van dat bedrag, schrijft Oosting: 'De heer Rutte geeft aan de avond van de uitzending (4 maart 2015) met de heer Teeven te hebben gebeld. De heer Teeven heeft toen aangegeven dat het bedrag gebaseerd was op een basisbedrag met rente.'

Zes dagen later zei Rutte tegen de Tweede Kamer dat hij niet wist wat er betaald was.

Onjuist was het strikt genomen niet, wat de premier zei. Of het volledig was, daarover zal de Tweede Kamer oordelen. Of hierbij het belang van burgers en rechtstaat werd gediend dan wel een partijpolitiek belang, daarover zullen de kiezers oordelen.

Maak een persoonlijke aantekening van dat oordeel, als geheugensteun bij de volgende verkiezingen. Het is belangrijk.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden