Daar komt de Hot Lips van het Hollandse leger

Of het nog in de kinderschoenen staande nieuwe programma van tv-producent John de Mol op M.A.S.H., Daar komen de schutters of Tour of Duty gaat lijken is nog onbekend, maar dàt er een dramaserie gaat komen over de Landmacht is zo goed als zeker....

'Maar een soap zal het niet worden', weet een woordvoerder van De Mol. 'We zijn bezig met een raamwerk. En denken aan een serie naar het voorbeeld van Medisch Centrum West.' De ziekenhuisserie, die begin vorig jaar werd beëindigd, heeft tot op heden nog geen waardige opvolger gekregen.

Bij het ministerie van Defensie wordt onderstreept dat de onderhandelingen nog in een 'zeer pril stadium' verkeren. Het departement ziet wel wat in een soldaten-serie omdat die aantrekkingskracht kan hebben op de duizenden beroepsmilitairen die de krijgsmacht moet zien aan te trekken na het afschaffen van de dienstplicht. Ook kan het imago van de krijgsmacht ermee worden opgepoetst.

Defensie is zich ervan bewust, dat ze zich op glad ijs begeeft, want sinds 1992 is het de overheid verboden televisieprogramma's te sponsoren. Achter een al te royaal optreden in RTL 4's Vijf Uur Show van ene W. Kok, toenmalig minister van Financiën, bleek een ruimhartige sponsoring schuil te gaan.

Het maakt Defensie er niet openhartiger op. Een woordvoerder: 'Ik kan pas commentaar leveren als het plan is uitgewerkt' en: 'Als er sponsorregels zijn, moet je je daaraan conformeren.' Enthousiast zijn ze in ieder geval wel over het thema van de dramaserie. 'Anders waren we er natuurlijk nooit op ingegaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden