VoorbeschouwingBrexit-debat

Daar is ze weer: May naar Lagerhuis om uitstel van Brexit-stemming te vragen

Een nieuwe dag, een nieuw Brexit-debat. Theresa May gaat vandaag naar het Lagerhuis om het parlement te vragen om haar nog twee weken te geven om Brussel zover te krijgen het Brexit-akkoord te verbeteren. Eind februari, een maand voor de Brexit-deadline, kunnen de Kamerleden dan voor de tweede keer stemmen over het door May en de EU opgestelde akkoord. De Britse premier heeft het voorstel afgewezen van oppositieleider Jeremy Corbyn om op een ‘zachte’ Brexit over te gaan.

De Britse premier May tijdens een Brexit-debat in het Lagerhuis op 29 januari.Beeld REUTERS

Tegen beter weten in blijft May de verwachting toegedaan dat Brussel bereid is om iets te veranderen aan de noodoplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Als er aan het einde van de overgangsperiode na Brexit geen akkoord is dat de nieuwe buitengrens van de EU open houdt, blijft het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU. Vooral de geharde brexiteers zijn hier ernstig tegen, omdat ze een douane-unie ervaren als een gevangenschap. De EU-landen hebben er baat bij de Britten erbij te houden.

May heeft de hoop al opgegeven dat deze backstop uit de scheidingsakte wordt gehaald. Ze hoopt nu op een einddatum aan het vangnet, of een manier waarop de Britten eruit kunnen wanneer ze dat willen. Ondertussen probeert ze zoveel mogelijk zieltjes te winnen onder Kamerleden voor haar akkoord. Ze heeft Labour-afgevaardigden toegezegd dat de Britse overheid na Brexit niet zal tornen aan rechten van werknemers en ook Europese milieuregels zal blijven volgen. Tevens wil ze parlementsleden uit Brexit-gebieden meer geld geven voor investeringen.

Brussel toont zich weinig genegen om iets aan de backstop te veranderen. Dat liet EU-onderhandelaar Michel Barnier maandagavond nog eens weten aan Brexit-minister Stephen Barclay tijdens een diner in Brussel waar een gerecht op het menu stond met ingrediënten uit met name Wales en Schotland. Labour zal later deze week een amendement op tafel leggen waarin May om meer haast wordt gemaand. De vrees is dat ze gewoon tijd loopt te rekken zodat Kamerleden uiteindelijk voor een voldongen feit staan.

No Deal

De Brexiteers vinden het geen ramp als de kans op een No Deal toeneemt. Voormalig Brexit-minister David Davis beweert dat een koersdaling van het Britse pond met nog eens 20 procent (zoals wordt verwacht in een No Deal-scenario) ook gunstige kanten heeft, vooral voor de export en de toerismesector. 

Steeds meer in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven openen filialen op het vasteland of verhuizen zelf helemaal. Maandag werd bekend dat de Britse economie in december met 0,4 procent is gekrompen en dat Britse huishoudens er sinds de stem op Brexit 1.500 pond op achteruit zijn gegaan.

Een meevaller voor May is dat Boris Johnson een gematigder toon aan begint te slaan. De oud-minister van Buitenlandse Zaken zei maandag dat de backstop niet weg hoeft, maar dat hij genoegen neemt met een vervaldatum. Hij sprak tijdens een Global Britain-presentatie van de Henry Jackson-society (een neoconservatieve denktank). De brexiteers willen geld voor ontwikkelingshulp besteden aan militaire vredesmissies, meer geld steken in de BBC World Service en het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ambassadeurs voorop, meer macht te geven. Het doel is om de Britse invloed in de wereld te versterken en vrijhandel te bevorderen. In hun ogen maakt de EU zich als machtsblok schuldig aan protectionisme. Ze willen vooral de banden versterken met de Gemenebestlanden, waarbij ze zich volgens critici (onder meer uit die landen zelf) bezondigen aan ‘nostalgie naar hun wereldrijk’.

Uit onvrede met de Brexit-uitvoering zegt voormalig UKIP-leider en Europarlementariër Nigel Farage van plan te zijn een nieuwe politieke partij op te richten, de Brexit Partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden