'Daar is 'm, daar is 'm!'

Een welbespraakte commentator die het voetbal liet schitteren.

BART JUNGMANN

Als er één voetbalcommentator in het Nederlandse taalgebied het predicaat 'legendarisch' verdiende, dan was het Rik De Saedeleer. In zijn hoogtijdagen schakelden Nederlandse voetballiefhebbers bij grote wedstrijden over naar de Vlaamse televisie. De Saedeleer, die op 89-jarige leeftijd is overleden, stond bekend om zijn laconieke gevoel voor humor.

In Vlaanderen groeide hij aan het eind van de vorige eeuw uit tot een grootheid die zich met zijn Nederlandse collega Herman Kuiphof liet vergelijken. Vooral in momenten van euforie vertolkte Rik De Saedeleer een nationaal gevoel. Sommige van zijn uitspraken behoren tot het Vlaamse erfgoed.

De Saedeleers hoogtijdagen vielen samen met die van het Belgische voetbal. De nationale ploeg schitterde bij zijn bevlogen verslagen op het WK 1986 dat in Mexico werd gespeeld. Het team met Jean Marie Pfaff en Jan Ceulemans reikte tot de halve finale. Zoals oud-voetbaltrainer Aad de Mos opmerkte: 'Met zijn commentaar maakte Rik het onmogelijke mogelijk.'

Vier jaar daarvoor, toen Spanje gastland was van het WK, sprak De Saedeleer fameus geworden woorden bij een doelpunt van Jan Ceulemans tegen Hongarije. Daardoor bleef België nog even in de race. 'Ze kunnen u niet houden', riep De Saedeleer naar de ontketende middenvelder die op weg was naar het beslissende doelpunt. 'Wat hier allemaal kan', verzuchtte de commentator bij de voltooiing van dat kunststuk.

In de openingswedstrijd van dat toernooi won België tot ieders verrassing van Argentinië. 'Daar is 'm, daar is 'm!', zei De Saedeleer bij het enige doelpunt van de wedstrijd, gemaakt door Erwin Vandenbergh. Het werd gevolgd door een langdurig 'gol', het Spaanse equivalent van doelpunt.

Rik De Saedeleer werd op 17 januari 1924 geboren in Mechelen. Met zijn talent schopte hij het tot het eerste elftal van Racing, een van de plaatselijke clubs. In de jaren vijftig was De Saedeleer basisspeler van een ploeg die meedeed om het nationale kampioenschap.

Vervolgens trad De Saedeleer in dienst van dagblad Het Laatste Nieuws als columnist, waarna zijn carrière als tv-commentator een vlucht nam. Hij versloeg ook wel wielerwedstrijden, maar dankte zijn faam voor aan de voetbalverslaggeving. Zijn laatste optreden was te horen tijdens het WK 1998 in Frankrijk.

Rik De Saedeleer viel op door zijn welbespraaktheid. Zijn idioom beperkte zich niet tot de voetbalclichés. Zelf zei hij wel eens dat een commentator zich niet moet beperken tot wat hij ziet, maar ook zijn gedachten moet verwoorden. 'Als tv-commentator moet je niet visualiseren, maar interpreteren.' In de Nederlander Frank Snoeks is een echo van De Saedeleer te horen.

De Saedeleer was ook een verslaggever die zich gerust liet meeslepen door zijn emoties. Daarover zei in Het Laatste Nieuws: 'Ik heb lang genoeg op een hoog niveau gespeeld om te weten wat spelers voelen bij successen en missers. En in mijn commentaar zeg ik hetzelfde als ik tegen mijn buurman op de tribune zou zeggen.'

Twee jaar geleden verscheen De stem van ons voetbal, een door oud-collega Carl Huybrechts geschreven biografie. Huybrechts bracht dinsdag ook het nieuws naar buiten dat de voetbalcommentator op 24 februari was overleden. De afgelopen jaren werd Rik De Saedeleer geregeld opgenomen in het ziekenhuis. Huybrechts: 'De leeftijd heeft zijn tol geeist.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden