profiel

Daar is de oude rot weer: Berlusconi met zijn negen levens

Europa en Italië dachten het hoofdstuk Berlusconi te hebben afgesloten. Maar daar is de oude rot weer.

Sarah Venema
Silvio Bertlusconi in 2000. Beeld afp
Silvio Bertlusconi in 2000.Beeld afp

Daar is-ie weer. De magnaat die jarenlang de Italiaanse politiek en media domineerde, hield zich een jaar lang zo stil dat de Italianen hem bijna vergaten. Sinds Berlusconi zaterdag aankondigde opnieuw premier te willen worden, draait alles weer om hem.

Ruim een jaar geleden legde Berlusconi, gedwongen door de Europese markten en uitgejouwd door een Italiaanse menigte, zijn functie neer. Italië stond economisch aan de rand van de afgrond en technocraat Mario Monti zou orde op zaken stellen.

Na die vernederende afgang hield Berlusconi zich een tijdlang koest. Zijn partij steunde stilletjes de hervormingsplannen van Monti, de beurzen kwamen tot rust. Berlusconi trok zich geregeld terug in Kenia (de enige plek waar hij zich nog goed zou voelen), zegde afspraken af en was niet meer bereid de media te woord staan. Die kwamen dan maar met hypothesen, gebaseerd op interviews met naasten van de Presidente: depressief en een stuk dikker, was de conclusie.

'Rubygate'
Daarnaast werden genante details bekend in het Ruby-proces, waarin hij wordt aangeklaagd voor seks met een minderjarige, en werd Berlusconi dit najaar veroordeeld voor belastingfraude. De aandelen van zijn bedrijf Mediaset daalden, net als de positie van zijn in schandalen verwikkelde partij in de peilingen. Berlusconi's PdL-partij blijft nu steken rond de 16 procent. Geen winst dus, maar een derde plek, bij verkiezingen die mogelijk al over twee maanden plaatsvinden.

Dat Berlusconi zich toch weer kandideert, lijkt dus een merkwaardige sprong. Maar Italiaanse analisten waarschuwen. Ja, hij mag dan oud zijn, verlopen en misschien straks zelfs veroordeeld voor seks met minderjarigen, maar het blijft Berlusconi, 'koning van de illusionisten'. Hij gaat voor de zesde keer de strijd aan en kent als geen ander de regels van het campagnespel. Als hij door de jaren iets heeft laten zien, is het wel dat hij beloften kan verkopen en aandacht kan afdwingen.

Twee dagen na zijn aankondiging zijn de Italiaanse beurzen gedaald en de Europese leiders in paniek, maar zijn naam weerklinkt weer volop. De mediamagnaat zou de directeuren van zijn eigen kanalen hebben aangemoedigd met de campagne te beginnen en schuift aan bij 'elk tv-programma dat me uitnodigt'. Berlusconi richt zijn kanonnen op Monti's beleid. Tijdens diens premierschap zijn de werkloosheid en de belastingen omhooggegaan. Of hij de beloften weet te verkopen, is afwachten. De aandacht heeft hij alvast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden