Daar gaat weer een royale regeling

Met de versobering van de bijstandsachtige uitkering voor oudere werklozen, sluit het kabinet een van de laatste sluiproutes naar vervroegd pensioen via de uitkeringen....

Al 25 jaar aan het werk, de generatie boven je zien vertrekken met de VUT, en zelf aan je laatste werkzame jaren bezig zijn. Dat dacht je tenminste.

Werknemers tussen 45 en 55 jaar hebben het afgelopen jaar heel wat illusies in rook zien opgaan. Het uitzicht dat ze hadden op een prachtig sociaal vangnet bij reorganisaties, wordt voor hun neus afgebroken. Doorwerken tot 65 jaar is het devies. Wie eerder weg wil, doet dat maar op eigen kosten. Zelf sparen is het devies, de Belastingdienst betaalt niet meer mee.

Ouderen kennen de royale regelingen nog uit hun naaste omgeving. Bij reorganisaties valt de blik op 50-plussers. Zij zijn het duurst, vaak minder geschoold dan jongeren en volgens de baas vaker ziek en minder productief. Kortom, reden genoeg vooral ouderen te ontslaan. En dat kon ook nog op een sociale manier: via VUT of prepensioen, via de WAO, via de WW, of via de vervolguitkeringen.

Volgend jaar verandert er echter nogal wat. De fiscale voordelen bij het sparen voor VUT en prepensioen zijn dan verleden tijd en de WAO is een stuk moeilijker toegankelijk. En als het aan het kabinet ligt, wordt ook de sluiproute via de WW zo snel mogelijk gebarricadeerd. Eind vorige eeuw hadden 50-plussers door hun leeftijd meestal vijf jaar recht op een WW-uitkering. Zolang de oudere WW kreeg, werd zijn pensioenopbouw gratis voortgezet. Na afloop van de WW was er de 'vervolguitkering', een uitkering op minimumniveau van maximaal twee jaar. Was je op de dag van ontslag 57,5 jaar of ouder, dan kon je zelfs drie jaar vervolguitkering krijgen, en zo je pensioen halen.

Solliciteren hoefde na 57,5 jaar ook niet meer.

Op basis van de WW, de vervolguitkering en de IOAW werden tot voor kort mooie sociale plannen overeengekomen voor 50-plussers. De baas betaalde een aanvulling op de uitkering, zodat ouderen er amper op achteruitgingen. En ook de baas was goedkoop uit: de overheid betaalde het meest.

Deze glijbaan naar pensioen is in ruim een jaar tijd afgebroken. Oudere werklozen moeten weer tot aan hun pensioen solliciteren. In augustus 2003 is de vervolguitkering afgeschaft. Een beknotting van de duur en de hoogte van de WW-uitkering is in de Sociaal-Economische Raad (SER) ook al onderwerp van gesprek tussen vakbeweging, werkgevers en kroonleden.

En vandaag besluit het kabinet tot versobering van die andere uitkering voor ouderen, de IOAW. De bijstandsachtige uitkering die 50-plussers krijgen als ze na de WW nog steeds werkloos zijn, krijgt een 'vermogenstoets'. Werklozen tussen 50 en 55 jaar moeten eerst hun spaargeld 'opeten' alvorens ze voor de uitkering in aanmerking komen.

Fraaie sociale plannen, gericht op 50-plussers, worden zo onbetaalbaar voor de werkgevers. Precies het doel van het kabinet: bezuinigen en mensen aan het werk houden, of ze dwingen weer werk te zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden