'Daar gaat de laatste vrije horizon'

De ingezonden brieven van 3 juli.

Beeld van het strand bij Noordwijk, zoals het er volgens actiegroep IJmuiden Ver uit zal zien als het beoogde windmolenpark er staat. Beeld Actiegroep IJmuiden Ver
Beeld van het strand bij Noordwijk, zoals het er volgens actiegroep IJmuiden Ver uit zal zien als het beoogde windmolenpark er staat.Beeld Actiegroep IJmuiden Ver

Brief van de dag: daar gaat de laatste vrije horizon

Dick Groeneveld ('Zonnesteek', O&D, 1 juli) vindt dat de burgemeesters van Wassenaar, Noordwijk, Katwijk en Zandvoort beter een zonnehoed hadden kunnen opzetten. Met blote voeten in het zand protesteerden ze tegen plannen voor een windpark in zee met honderden windmolens, 'formaat Euromast', voor hun stranden. Volgens hem hadden ze last van een zonnesteek. Jammer dat hij zich niet wat verder verdiepte in wat de vier burgemeesters precies willen. Zij stellen inderdaad 'IJmuiden Ver' voor, maar dat heeft helemaal niets te maken met 'not in my backyard' zoals Groeneveld denkt. 'IJmuiden Ver' staat voor plaatsing 60 km uit de kust op een reeds goedgekeurde locatie, waardoor deze reusachtige windmolens achter de horizon schuil gaan. Zo komen ze bij niemand in de achtertuin. Als de plaatsing vlak voor de kust doorgaat, dan kijken we van Scheveningen tot Zandvoort tegen een aaneengesloten hekwerk van draaiende molens aan en is het laatste stukje vrije horizon in Nederland verloren gegaan. Nog los van al die rode flikkerende lampjes als het donker is. Wij zijn niet tegen wind- of andere groene energie, maar tegen de gekozen locatie als die ten koste gaat van zoiets belangrijks als beleving van de natuur. We zouden allemaal de petitie IJmuiden Ver moeten tekenen voor het te laat is.

Rob van den Berg, directeur Space Expo, Noordwijk

Mitch Henriquez

Een kop op de voorpagina van donderdag 2 juli inzake het overlijden van Mitch Henriquez : 'Hoe konden deze agenten zo ontsporen?' Daar is wel een begin van een antwoord op te geven. De moderne politieagent wordt, mede door 9/11, geconfronteerd met een maatschappij die er niet eenvoudiger op is geworden. Dat vraagt een bepaald niveau van sociale intelligentie.

Je moet bijvoorbeeld begrijpen dat je een flink risico neemt wanneer je een fors gebouwd iemand in de houdgreep neemt. En je moet vervolgens het lef hebben om collega's die dat niet begrijpen terstond te corrigeren. Het verschil tussen leven en dood is soms secondewerk. Dat vraagt om een strenge handhaving van minimale kwaliteitseisen, maar binnen de politie weet men al jaren dat een deel van de jaarlijkse instroom aan nieuwe agenten niet aan die eisen voldoet. Waarom het toch gebeurd? Wel de roosters moeten worden gevuld en dus krijgen ze hun aanstelling. Met (op termijn) al gevaren van dien.

Jan Tolsma, Leiden

Grieks referendum

De Grieken houden een referendum over het wel of niet accepteren van de voorstellen van de EU. De hulp die Griekenland tot nu toe heeft gekregen, wordt uiteindelijk betaald door de belastingbetaler van de andere eurolanden. Dat geldt ook voor de kosten van de huidige EU-voorstellen en eventueel toekomstige steun. Is het niet redelijk dat de burgers van de andere eurolanden zich in een referendum kunnen uitspreken of de EU Griekenland wel of niet verder financieel moet steunen?

Eric Molleman, Groningen

Griekse corruptie

Bij de 7 alternatieven voor de Grexit (Ten eerste, 2 juli) ligt de nadruk wel erg op de financiële aspecten. Wat ik mis is de aanpak van de structurele problemen in de Griekse staat: de belastingvrijstelling voor grote groepen, zoals rijke reders en de kerk. De slechte belastinginning en de massale belastingontduiking. De corruptie en het cliëntelisme. De massale vlucht van zwarte vermogens naar het buitenland. In de afgelopen jaren hebben achtereenvolgende Griekse regeringen beloofd deze zaken aan te zullen pakken. Maar ze hebben het niet of niet voldoende gedaan. Zolang dat niet gebeurt, kun je bezuinigen wat je wilt, maar zullen de beoogde overschotten op de begroting er niet komen. En dan is financiële steun weggegooid geld. Griekenland verdient dan geen plaats in de eurozone.

Thomas de Boer, Groningen

Gedwongen abortus

Hoe martiaal klinkt kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings in haar betoog ter bescherming van het ongeboren kind (Ten eerste, 1 juli). Want ook in de periode tot 24 weken zwangerschap, de periode waarbinnen abortus nog wettelijk is toegestaan , is het kind beschermenswaardig. Bij gebruik van alcohol, tabak en andere verslavende middelen kan de rechter hier al een straf aan verbinden, als de moeder weigert van het gebruik hiervan af te zien.

Ook de mogelijke verplichting tot abortus komt ter sprake . Er zou in de toekomst best over gedacht kunnen worden, maar dat is nu echt een stap te ver in de discussie , zo stelt zij. Waarom zou dit nú echt een stap te ver zijn in de discussie en in de toekomst niet? Gedwongen abortus dient nu al onbespreekbaar te zijn en hoort dat in de toekomst zo te blijven, ook om een steeds verder afglijden op de ethische schaal te voorkomen.

Peter van Rijn, gepensioneerd huisarts, Rheden

Te laat

Een uitstekend initiatief van De Pauw Gerlings om het aantal kinderen die geboren worden met het foetaal alcohol syndroom, in Nederland zo'n 500 per jaar, terug te dringen door de moeder gedwongen te behandelen, zodat ze geen alcohol meer kan gebruiken. Helaas ben je dan te laat.

De schade ontstaat immers voor een groot deel in de eerste 12 weken van de zwangerschap en dan zijn deze zwangeren meestal nog niet in beeld bij de GGZ of verloskundige.

Behalve schade beperkende maatregelen zoals gedwongen opname met doel volledige abstinentie, een voorlopige ondertoezichtstelling en een uithuisplaatsing als de moeder echt niet in staat is voor het kind te zorgen, zoals nu al tijdens de zwangerschap gebeurt, moet veel meer ingezet worden op preventie onder het motto: stop je met anticonceptie dan start je met foliumzuur en stop je met het gebruik van alcohol.

Ab Aaldriks, psychiater/verloskundige, Delft

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden