Postuum Daan Admiraal

Daan Admiraal (1949-2018): de vader van de studentenorkesten en -koren

Daan Admiraal was een dirigent die zijn werk deed met passie en humor. Zodoende wist hij amateurgezelschappen naar een professioneel niveau te brengen.

Hij kon zijn werk doen zonder dirigeerstokje. Maar dirigent Daan Admiraal kon al zijn orkesten en koren niet leiden zonder een jaarkaart van de NS en zijn Brompton-vouwfiets die hij steevast meenam in de trein. ‘Zo fietste hij soms van Delft terug naar zijn woonplaats Heemstede of van Heemstede naar Amsterdam. Een keer had hij een repetitie in Eindhoven maar er waren problemen met de trein. Hij stapte in Den Bosch uit en legde de rest per fiets af’, vertelt zijn vrouw Cilia.

Meer dan veertig jaar was hij muzikaal leider van allerlei studentenorkesten en koren. En hij wist al die amateurgezelschappen naar een professioneel niveau te brengen. Hij had gevoel voor de belevingswereld van studenten.

‘Die kreet op een groot spandoek ‘Daan Admiraal, al vijftien jaar een moorddirigent' daar kon ik me in vinden’, schreef Volkskrant-muziekrecensent Hans Heg al in 1996 na een uitvoering van de Delftsche Opera Compagnie. Na een repetitie was hij niet de dirigent, maar was hij een orkestlid met wie je gezellig praatte.

Hij deed zijn werk met passie en humor. ‘Admiraal dirigeert zonder stokje, knippend met zijn vingers als het niet precies genoeg gaat, klappend als het tempo inzakt. Hij beschrijft de klank die hij zoekt, hoe de strijkstok moet stuiteren, waar je wel of niet moet ademen. ‘Het is niet pakkedakkedangdang maar tukkedukkedundun’, legt hij uit aan de violisten, die er niet raar van opkijken’, beschreef VU Magazine zijn aanpak.

De levenslust, onbevangenheid en vrolijkheid van jonge muzikanten sprak hem aan en ontroerde hem. ‘Menig repetitie heeft stilgelegen van het lachen omdat hij bewust of onbewust het hele orkest stuiptrekkingen had bezorgd’, schreven de studenten van Delft in een in memoriam. ‘Daan werd steeds opnieuw gevraagd. Hij wist ongelooflijk veel van de achtergronden van de muziek die hij dirigeerde. Juist aan amateurs was deze kennis zeer besteed’, zegt zijn echtgenote. Admiraal werd geboren in Eindhoven waar zijn vader en moeder als niet-katholieke ‘Philips-import’ uit ’t Gooi waren neergestreken. Zijn moeder gaf muziekles. ‘Een van mijn meest gelukzalige jeugdherinneringen is dat mijn moeder de eerste etude in As van Chopin op de piano speelde en ik langzaam in slaap viel’, vertelde hij twee jaar geleden aan het Eindhovens Dagblad.

Hij studeerde hobo in Amsterdam en was van 1971 tot 1974 eerste hoboïst van Het Gelders Orkest. Daarna werkte hij als freelance hoboïst bij de Nederlandse symfonieorkesten. Tegelijkertijd studeerde hij koor- en orkestdirectie in Den Haag, onder meer bij de beroemde Rus Kiril Kondrasjin. Sinds 1976 was hij de vaste dirigent van het VU-Orkest in Amsterdam en vanaf de oprichting in 1991 ook van het VU-Kamerorkest. In 1981 werd hij dirigent van het koor en het symfonieorkest van Krashna Musika in Delft, een Poolse term voor ‘mooie muziek’. Studenten waren vanaf het begin gek op hem en zagen een vaderfiguur in hem.

In 1999 was hij de vaste dirigent van Symfonieorkest De Philharmonie. Ook heeft hij zeven jaar het Symfonie Orkest Eindhoven geleid. Van 1993 tot 2008 was hij dirigent en artistiek leider van Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam. Daarna werd hij vaste dirigent van het Haags Toonkunst Koor. Daan Admiraal was naast zijn werk een hartstochtelijk bergwandelaar en een groot liefhebber van bloemen en planten, waarvan hij ook enorm veel wist.

Daan Admiraal overleed 22 juli tijdens een vakantie in Zwitserland in zijn slaap. Hij werd 69 jaar. Veel gezelschappen zijn ontredderd door zijn plotselinge dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.