Daadkrachtig doorschuiven naar volgend kabinet

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP
Beeld ANP

Goedemiddag. Het kabinet heeft de alarmbellen gehoord en gaat het grote personeelstekort in de zorg wegwerken. Als dat in 2022 nog niet gelukt is, kunt u Rutte III er keihard voor verantwoordelijk houden. Wat zegt u? Dat kabinet zit er tot hooguit 2021?

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze dagelijks ontvangen als mail, regels u hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

MAÑANA VAN DE DAG
Volgend kabinet gaat het doen

En weer treedt het kabinet krachtdadig op. Althans: het volgende - Rutte IV of Buma I ofzo. Want weer komen bewindslieden met stevige plannen, voornemens en 'keiharde beloftes' voor ná 2021, het laatste kabinetsjaar van Rutte III. Dit keer zijn het Hugo de Jonge, CDA-minister van Volksgezondheid en Bruno Bruins, VVD-minister voor Medische Zorg die 'de lat bewust hoog leggen'. Het tekort aan werknemers in de zorg, 100 duizend tot 125 duizend mensen, moet in 2022 zijn weggewerkt. Zij-instromers en herintreders zijn meer dan welkom in de zorg, schrijft zorgverslaggever Michiel van der Geest vandaag.

'Geld is niet het probleem', belooft De Jonge in het AD. We mogen de beide ambitieuze mannen afrekenen op hun belofte, zeggen ze. Maar dat is toch lastig als in 2022 blijkt dat er nog duizenden wijkverpleegkundigen en ambulancebroeders tekort zijn. Geen nood, zeggen De Jonge en Bruins: we gaan onszelf tussentijds evalueren.

Niettemin kan Dagkoersen zich niet aan de indruk onttrekken dat dit weer een voorbeeld is van Ruttes mañana-kabinet. Was Rutte II na 2 jaar praktisch klaar (op een belastingherziening na), Rutte III regeert uiterst daadkrachtig over het eigen graf heen, zo meenden we ook al eerder deze week. Denk aan de kilometerheffing voor vrachtwagens, de wietteelt onder overheidstoezicht, het statiegeld op kleine plastic flessen en, in ruimere zin, het klimaatbeleid dat in het regeerakkoord in doelen voor 2030 is geformuleerd.

Daarbij heeft het kabinet, als het de rit uitzit, weinig tijd om alle circa 150 maatregelen waar in het regeerakkoord een bedrag aan hangt, uit te voeren. De belangrijkste daarvan moeten in 2020 werkelijkheid worden, maar aan het eind van dat jaar staat 'Den Haag' alweer in de verkiezingscampagnemodus voor maart 2021.

Ministers Bruno Bruins (l) en Hugo de Jonge. Beeld ANP
Ministers Bruno Bruins (l) en Hugo de Jonge.Beeld ANP

EN DAN DIT NOG

'Oud-VVD-voorzitter krijgt naheffing'
Volgens De Telegraaf heeft Henry Keizer, die in 2017 opstapte als VVD-voorzitter na twijfels over zijn overname van het Haagse crematiebedrijf De Facultatieve, in verband daarmee een naheffing van 12 miljoen euro van de Belastingdienst gekregen. Ook zou volgens de krant de fiscale opsporingsdienst FIOD de koop van het bedrijf onderzoeken.

Journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money bracht de zaak aan het rollen rondom de vraag of Keizer en zijn medebestuurders veel minder hadden betaald voor De Facultatieve - 12,5 miljoen euro - dan dat bedrijf waard was - 31 miljoen. Keizer, Belastingdienst noch Fiod geven commentaar op het bericht.

In mei vorig jaar nam de VVD afscheid van zijn voorzitter. VVD-leider Mark Rutte prees Keizer, die 'de grootste reorganisatie sinds 1948' doorvoerde. Tegelijk erkende Rutte grote fouten te hebben gemaakt in de affaire-Keizer. Maar: 'We gaan niemand laten vallen vanwege slechte publiciteit die nog niet bewezen is. Anders is deze partij onveilig.'

Peilingen: VVD krimpt, maar is grotere grootste
Morgen zijn de Tweede Kamerverkiezingen precies een jaar geleden en nog steeds is de VVD volgens de landelijke Peilingwijzer veruit de grootste partij. De voorsprong op nummer 2, PVV, en 3, D66, is verder gegroeid. In de Peilingwijzer, alle grote peilingen gecombineerd, scoort de VVD 26 tot 30 zetels, tegen nu 33 in de Tweede Kamer. De vijf partijen na de VVD (PVV, D66, CDA, GroenLinks en SP) zijn elk ongeveer half zo groot als de VVD.

Omdat bij de gemeenteraadsverkiezingen alle lokale partijen samen de grootste partij zou zijn, heeft de peiling beperkte voorspellende waarde voor die verkiezingen volgende week woensdag. Temeer omdat landelijke partijen niet overal meedoen.

Henry Keizer verlaat VVD-partijkantoor in mei 2017. Beeld ANP
Henry Keizer verlaat VVD-partijkantoor in mei 2017.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden