Daadkracht en twijfel in Europa

De Europese Commissie legde Microsoft deze week een boete op wegens machtsmisbruik op de softwaremarkt. De boete van 497 miljoen euro mag kleingeld zijn voor Bill Gates, het softwarebedrijf kondigde niettemin aan de beslissing aan te vechten....

Microsoft kreeg onmiddellijk steun uit eigen land. Het Amerikaanse ministerie van justitie zei het Europees besluit te betreuren. Ook Amerikaanse senatoren noemden de straffen onnodig. Was Microsoft al niet genoeg aan banden gelegd door de kartelbewakers in de VS? Het bedrijf trof in 2001 een schikking met justitie geholpen door een wisseling van de wacht in het Witte Huis.

Verstandig of niet, de beslissing van Europese Commissie is op zijn minst daadkrachtig. Dat kan niet worden gezegd van het plan de eerste kenniseconomie van de wereld te worden. Vier jaar geleden besloten Europese regeringsleiders in Lissabon binnen tien jaar concurrender te zijn dan de Amerikanen. Deze week kwamen zij in Brussel bijeen om de voortgang te evalueren. Wat werkgelegenheid en economische groei betreft is de achterstand ten opzichte van de Amerikanen alleen maar toegenomen. Bovendien zijn de maatregelen die iets aan die achterstand hadden moeten doen, vooralsnog niet uitgevoerd. Oudpremier Wim Kok moet het tij gaan keren. Hij werd deze week aangesteld als voorzitter van de Lissabon-werkgroep.

Het enige opzicht waarin Nederland meer gaat lijken op de Verenigde Staten, zijn de inkomens aan de top van het bedrijfsleven.De explosieve stijging die de ING-top vorige week bekend maakte, kreeg deze week een staartje. De ministers Zalm, De Geus en Brinkhorst zijn van plan de ondernemingsraden van duizenden Nederlandse bedrijven het recht op informatie te geven over beloningen.

De aankondiging moet gezien worden als de zoveelste poging de stijging van topsalarissen in te dammen. Dat het einde van die stijgingen vooralsnog niet in zicht is, bleek afgelopen donderdagtijdens de aandeelhoudersvergadering van Philips. Het inkomen van de topbestuurders steeg bij Philips met 47 procent over 2003.

Het elektronicabedrijf kondigde verder aan over 2004 de bonussen te verdrievoudigen. Geen haan die er naar kraaide. Volgens bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee hebben de grote aandeelhouders helemaal geen moeite met de hogere inkomens van topbestuurders. Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, hoort duidelijk niet in die categorie thuis. De voorman van de particuliere beleggers, die van topinkomens een halszaak heeft gemaakt, vertegenwoordigt echter slechts een fractie van het Philips-kapitaal.

Het meest gehoorde argument om inkomensstijgingen aan de top te rechtvaardigen, is dat het beter betalende buitenland lonkt naar ons bestuurstalent. De arbeidsmigratie van topbestuurders naar het buitenland lijkt vooralsnog echter mee te vallen. Maar ondertussen dreigen wel duizenden andere hoogopgeleide banen naar landen als India en China te verdwijnen. Dit keer niet vanwege de hogere, maar juist de lagere lonen aldaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden