nieuwsstervenshulp ouderen

D66 zet omstreden wet op voltooid leven door, ongeacht de uitkomsten van kabinetsonderzoek

Ongeacht de uitkomst van het kabinetsonderzoek naar een wet die levensbeëindiging bij ‘voltooid leven’ mogelijk maakt, zal D66 volgend jaar een poging doen om zo'n wet in te voeren. D66-Kamerlid Pia Dijkstra heeft dat afgelopen weekend aan verantwoordelijk minister De Jonge laten weten, meldt het AD. 

Pia Dijkstra (D66) in de Tweede Kamer na het zomerreces. Het is nog maar de vraag of zij in de Kamer een meerderheid vindt voor haar wetsvoorstel.Beeld ANP

Dijkstra’s wet voor het ‘voltooid leven’ was een van de hete hangijzers in de formatie van 2017. Het gaat om een regeling die levensbeëindiging mogelijk maakt voor ouderen die niet ondraaglijk en uitzichtloos lijden maar die hun leven wel ‘voltooid’ achten. D66 stond op dit onderwerp lijnrecht tegenover de coalitiepartners CDA en ChristenUnie. De uitweg werd zoals zo vaak gevonden in extra onderzoek naar de wensen en behoeften van de doelgroep. 

Binnen D66 werd daar sceptisch op gereageerd – er was immers al uitgebreid onderzoek gedaan. Dijkstra kondigde in 2017 al aan dat zij er niet langer dan anderhalf jaar op zou wachten en dan alsnog zou doorzetten.  Ze gunt het kabinet nu toch iets meer tijd, laat haar partij vanochtend weten. Het onderzoek verschijnt naar verwachting eind dit jaar, waarna Dijkstra begin 2020 haar wetsvoorstel wil indienen. 

Of zij daarmee ook een goede kans maakt, is intussen de vraag. Eind 2016 leek er even een ruime meerderheid voor een nieuwe wet te zijn, maar sindsdien is er een invloedrijk tegenoffensief op gang gekomen. De medische sector is niet enthousiast. Artsenorganisatie KNMG keerde zich officieel tegen het voorstel. Huisartsen, psychiaters en ouderenartsen zijn bang dat mensen straks sneller kiezen voor stervenshulp bij voltooid leven dan voor euthanasie. 

Die stervenshulp zal immers veel makkelijker te krijgen zijn dan euthanasie, waarbij ondraaglijk en uitzichtloos medisch lijden moet worden aangetoond. De artsen vrezen dat zo de euthanasiewet wordt uitgehold. Nieuwe wetgeving is wat hen betreft ook niet nodig omdat de euthanasiewet al voldoende mogelijkheden biedt om mensen te helpen als het echt nodig is.

Christelijke hoek 

Op het Binnenhof haalden ChristenUnie en CDA het verzet met succes uit de christelijke hoek met het pact ‘Waardig ouder worden’. SP en PVV sloten zich hierbij aan, net als grote ouderenorganisaties en omroep MAX. Met verbetering van de ouderenzorg hopen zij tegenwicht te bieden aan de roep om stervenshulp voor mensen die ‘oud en der dagen zat zijn’. In een snel vergrijzende samenleving gaat het er juist om te voorkomen dat mensen in die situatie komen. De grootste angst van de tegenstanders is dat hulpbehoevende ouderen het gevoel zullen krijgen dat ze niet meer het recht hebben om er te zijn.

Dit tegenkamp (CDA, PVV, SP, CU en SGP voorop) is bij de verkiezingen van 2017 in zetelaantal gegroeid, terwijl de voorstanders (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks voorop) per saldo juist terrein moesten prijsgeven. De ruime meerderheid die er even leek te zijn, is verdampt. Als er in de Tweede Kamer nog een meerderheid is, komt het aan op een paar zetels. In de Eerste Kamer was het al wankel en dat is bij de verkiezingen van begin dit jaar niet veranderd.

Onduidelijk is of het Kamerleden van D66 en VVD binnen de coalitie is toegestaan om straks voor het wetsvoorstel te stemmen. Die vraag gingen de partijen in de formatie uit de weg. Waarschijnlijk is het ook niet nodig, want gezien de gemiddelde looptijd van een wetsbehandeling is de kans groot dat de stemming over Dijkstra’s wetsvoorstel pas na de verkiezingen van maart 2021 zal plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden