D66 wil eigen risico per inkomen laten verschillen

Ziekenfondsverzekerden met een inkomen van minder dan dertigduizend gulden moeten gevrijwaard blijven van een eigen risico van tweehonderd gulden. Ook mogen zij niet worden geconfronteerd met nieuwe eigen bijdragen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dat is de kern van een voorstel dat de Tweede-Kamerleden Van Boxtel en Bakker, beiden van D66, donderdag hebben ingediend als alternatief voor het kabinetsplan om in 1997 een eigen risico van tweehonderd gulden in te voeren voor iedereen.

Ziekenfondsverzekerden met een inkomen tussen dertigduizend en 58 duizend gulden (de loongrens) zouden dan driehonderd respectievelijk 580 gulden per huishouden aan eigen bijdragen kwijt kunnen zijn. Om de lasten voor het ziekenfonds te verminderen willen Van Boxtel en Bakker voorts de loongrens voor het ziekenfonds in deze kabinetsperiode bevriezen.

Dat betekent dat achthonderdduizend verzekerden die anders in het ziekenfonds zouden zijn gebleven, naar de particuliere verzekering moeten overstappen. Dat komt neer op een financieringsverschuiving van 1,5 miljard gulden van collectief naar particulier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden