D66 wil eerlijker heffing op groene stroom op energierekening

Als het aan Stientje van Veldhoven (Tweede Kamerlid D66) ligt, gaan gezinnen en kleine ondernemers als de bakker minder extra betalen voor groene stroom op hun energierekening. Grootverbruikers zouden niet langer mogen profiteren van een laag tarief, vindt Van Veldhoven die het voorstel vandaag voorlegt aan verantwoordelijk minister Henk Kamp (Energie).

Redactie
Stientje van Veldhoven. Beeld anp
Stientje van Veldhoven.Beeld anp

Het kabinet wil dat in 2020 van alle energie 16 procent duurzaam wordt opgewekt. Om groene energie te stimuleren gaat de hefing via de zogeheten regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+) omhoog. Het vorige kabinet kondigde eerder aan dat de energierekening van een huishouden met een gemiddeld verbruik in 2013 met ongeveer 9 euro omhoog zou gaan; in 2028 zou dat bedrag kunnen oplopen tot circa 120 euro per jaar.

Van Veldhoven becijferde dat een gezin in haar voorstel in 2017 uiteindelijk 26 euro minder kwijt is, terwijl de bakker bijna 100 euro minder hoeft te betalen. In 2013 zou het nog gaan om respectievelijk 3 en 11 euro. Grootverbruikers als tuinders of het staalbedrijf zien hun energierekening juist fors stijgen.

De PVV wil van deze heffing af. De partij wil niet dat gewone gezinnen honderden - en bedrijven vele duizenden euro's per jaar gaan betalen voor wat de PVV-Kamerlid Reinette Klever een windmolenheffing noemt. Het is haar een doorn in het oog dat er 4,2 miljard euro subsidie beschikbaar is voor een windmolenpark in de Waddenzee. 'Dit kabinet komt met een nieuwe windmolenheffing bovenop de bestaande energiebelasting om miljarden euro's aan subsidies uit te delen. Een schande', aldus Klever.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden