D66 wil alternatieven voor studiehuis

De invoering van de Tweede Fase in het voortgezet onderwijs is mislukt. Scholen die een beter lesprogramma willen aanbieden moeten de kans krijgen de Tweede Fase aan de kant te zetten....

Van onze verslaggever

D66 was in de jaren negentig als regeringspartij betrokken bij de invoering van de Tweede Fase, de onderwijsvernieuwing in de bovenbouw van havo en vwo. Met een nieuw lesprogramma ging in 1999 ook de onderwijsmethode op de schop. Het studiehuis werd het nieuwe concept, met minder nadruk op feitenkennis en meer nadruk op het ‘leren leren’ via het maken van praktijkopdrachten.

Deze maand beklaagden universiteiten en hogescholen zich over de eerstejaarsstudenten ‘nieuwe stijl’. In taalvaardigheid, rekenvaardigheid en analytisch vermogen schieten de studenten tekort.

D66 wil daarom dat de politiek het debat over het voortgezet onderwijs heropent. Fractievoorzitter Boris Dittrich: ‘Het was de bedoeling dat het niveau van eerstejaars studenten zou stijgen na de invoering van de Tweede Fase. Dat is niet gebeurd. Dan is er maar één conclusie mogelijk: de Tweede Fase was een succes op de tekentafel, maar is mislukt in de praktijk.’

Dittrich beseft dat een ‘mega-operatie’ als de Tweede Fase niet eenvoudig kan worden teruggedraaid. Wel wil hij scholen de mogelijkheid geven om van het programma af te wijken. Zo pleit D66 al langer voor erkenning van het internationale baccalaureaat (ib). Dit is een standaard die wereldwijd wordt erkend door universiteiten. Scholen die het willen aanbieden, krijgen daarvoor niet dezelfde bekostiging van het rijk als voor hun gewone onderwijs.

D66 wil er dit najaar voor zorgen dat het ib-programma en andere alternatieven dezelfde waardering krijgen als de Tweede Fase. ‘Dat de kwaliteit van de Tweede Fase te wensen overlaat, is een extra argument om te stoppen met de achterstelling van goede alternatieven’, zegt het Kamerlid Ursie Lambrechts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden