D66-voorzitter acht verlies in Drenthe een waarschuwing

D66-voorzitter T. Kok vindt de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag in Drenthe een waarschuwing voor zijn partij. D66 zal zich volgens hem 'met alle kracht en inzet terugvechten'....

ANP

ASSEN

In Coevorden had D66 pech. De partij kwam twee stemmen tekort voor een raadszetel. De partij verloor beide zetels in deze gemeente. De restzetel die ontstaat gaat naar de VVD. D66 zag af van het indienen van een verzoek tot hertelling.

Volgens het hoofd van het stembureau in Coevorden biedt de Kieswet geen mogelijkheid voor een hertelling. De Kieswet schrijft voor dat dat alleen kan als er een vermoeden van ernstige telfouten bestaat.

De opkomst viel tegen. Opiniepeilers voorspelden dat 85 procent van de Drenten naar de stembus zouden gaan. De uiteindelijke opkomst bedroeg 55,8 procent.

De verkiezingen in Drenthe waren nodig in verband met de gemeentelijke herindeling. Vanaf 1 januari telt de provincie nog maar twaalf gemeenten tegen nu 34. Alleen de inwoners van Assen hoefden niet naar de stembus, omdat de gemeentegrens vrijwel dezelfde bleef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden