D66 voluit in reclametijd rond radiodebat

Het was het weekeinde van de deemoed voor D66-voorman Thom de Graaf. Een jaar geleden nog fier lijsttrekker van een regeringspartij, moest hij zaterdagmiddag onder etenstijd aanschuiven bij Haitske van de Linde van Leefbaar Nederland en André Rouvoet van de ChristenUnie voor een tv-debatje op Nederland 2, dat in de...

Om in de stemming te komen, werden voor het treffen van de parlementaire dwergen, spotjes vertoond over de campagnes van de Partij voor de Dieren, de Partij van de Toekomst en Winnie de Jongs Conservatieven.nl. Als aftrap mocht De Graaf vertellen hoe hij zich voelde in dit gezelschap. 'Frusterend' is het, gaf hij toe, om niet aan de grote tafel te ziten. Het kost stemmen, weet hij.

Veel opgewekter was Haitske van de Linde. Zij was zelfs 'vereerd' met de uitnodiging. De Leefbaar Nederland-lijsttrekker stelde zich dan ook zeer bescheiden op in het debat : 'Ik wil de anderen graag uit laten praten. Het gaat net zo lekker met de heren.' Nieuws maakten de drie niet in de twintig minuten die hen waren vergund.

De volgende dag, zondagochtend om even over twaalf, was De Graaf toch de eerste politicus die de luisteraars van het Radio-1 lijsttrekkerdebat konden horen. 'Goedemorgen, ik ben Thom de Graaf', klonk zijn donkere stem door de ether. 'De mensen zeggen: we hebben je zo weinig gehoord bij de debatten. Dat komt: D66 hoort niet tot de grootse partijen. Daarom vraag ik nu uw aandacht.' In een Ster-spotje dus. Zijn partij had voor en na het debat de complete reclame-tijd opgekocht. In de spot voorafgaand aan het debat bereed de D66-aanvoerder het stokpaardje van de sociaal-liberalen: er moet vooral worden geïnvesteerd in onderwijs.

Na afloop sprak De Graaf de luisteraars 'live' toe. Hij begon zijn recensie wat rancuneus: 'Zes lijsttrekkers hebben twee uur gratis reclame mogen maken. Ik moet mijn eigen zendtijd betalen.' Daarna typeerde hij het treffen van de collega's als 'soms boeiend, soms moeilijk te volgen'. Het zal niet verbazen dat de geruststellende reclame-boodschap die daarop volgde, behelste dat de stem van de kiezer wel in goede handen is bij D66.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.