D66 voelt zich verlaten en verdwaald

'Op medelijden is nog nooit een partij gebouwd en daar moet je ook niet om vragen', zegt Th. de Graaf beteuterd....

FRANK VAN ZIJL

Van onze verslaggever

Frank van Zijl

HILVERSUM

Terwijl de pijn zich openbaart in de eerste commentaren van de D66-fractievoorzitter, heeft de partijtop zich in een apart kamertje van het gemeentehuis teruggetrokken om het verdriet in stilte te verwerken.

'Wij hebben het volgens de kiezer kennelijk niet goed gedaan', zegt De Graaf. 'Deze uitslag is ongelooflijk beroerd, zeker voor onze gemeentelijke wethouders.' Hij hoopt dat de kiezer zijn zonde beseft en in mei alsnog besluit D66 te stemmen. Zo niet, dan staat vast dat de basis van de partij te breekbaar is om verder te kunnen regeren met PvdA en VVD.

De hoop is onuitroeibaar bij D66, maar de ontgoocheling overheerst. Dat de democraten zwaar zouden verliezen, stond alwel vast, maar niemand durfde te voorspellen dat het dal zo diep zou zijn.

Opmerkelijk is de verongelijkte toon in de reacties van prominente D66'ers. Verongelijkt in de richting van de kiezer. De tekst is tevoren afgesproken in de top: 'Als 6 mei straks hetzelfde beeld te zien geeft als vanavond, dan zeggen de kiezers dat wij niet verder moeten regeren. Dan is het schluss.'

Voor D66 is het grootste probleem dat niemand weet hoe dit electorale drama heeft kunnen ontstaan, en bovendien weet ook niemand hoe de gunst van de kiezer moet worden teruggewonnen. Twee maanden voor de Kamerverkiezingen is D66 mijlenver van huis, verdwaald en verlaten.

'D66 is het meest spectaculair als zij zichzelf blijft', zegt partijvoorzitter T. Kok. Hoogstens moet worden bezien of er in de campagne 'een enkel accent' moet verlegd.

In het gemeentehuis worden de D66'ers onderwijl steeds verder naar de achtergrond geduwd. In de 'trouwzaal' kraaien CDA'ers victorie, en hoog daarbovenuit torent de trots van Jan Nagel van Leefbaar Hilversum, de lokale winnaar.

'De lokalen hebben over heel het land een belangrijk deel van ons verlies veroorzaakt', zuchten de D66'ers. Maurice de Hond had dit al eerder vastgesteld. Er worden naarmate de avond vordert meer excuses aangevoerd: de partij heeft slechts in 279 van de 485 gemeenten aan de verkiezingen deelgenomen, en jongeren - van wie de partij het moet hebben - zijn niet geïnteresseerd.

D66 is gisteren meer dan gehalveerd. De peilingen beloven voor mei eenzelfde uitslag. De campagnemakers van Borst beseffen dat er de komende twee maanden iets moet veranderen.

Een lid van het campagneteam neemt de lijsttrekker halverwege de avond even apart. Hij toont haar een nieuw wapen, 'vers van de pers': een papieren boemerang met op de ene kant 'gooi uw stem niet weg' en op de andere 'komt sterk terug'. Borst vindt hem 'prachtig', maar durft er niet mee te gooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden