D66 verkiest De Graaf als fractieleider

Th. de Graaf (40) is vrijdag gekozen tot de nieuwe fractievoorzitter van D66. Daarmee is hij tevens de beoogd partijleider en kroonprins van H....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Vrijdagochtend werd de benoeming van G. J. Wolffensperger tot voorzitter van de NOS officieel bekend gemaakt. Hij zal de Kamer zo spoedig mogelijk verlaten, kondigde hij aan. 's Middags kwam de D66-fractie bijeen.

De keuze voor justitiespecialist De Graaf werd binnen een half uur gemaakt. De fractie was de afgelopen week al gepolst over de keuze van de nieuwe fractievoorzitter. Twaalf leden stemden voor De Graaf, negen voor Van Boxtel.

Thom de Graaf, een Nijmeegse burgemeesterszoon, kwam na een ambtelijke carrière op het departement van Binnenlandse Zaken in 1994 in de Tweede Kamer. Hij werd direct fractiesecretaris. Als vice-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden en als pleitbezorger voor een liberaler drugsbeleid maakte hij snel naam. Hij is jurist en in de Kamer de bewaker van de kroonjuwelen van D66: de bestuurlijke vernieuwing.

Els Borst, lijstrekker van D66, kwam vrijdag met bloemen naar de fractie. Ze toonde zich verheugd met de keuze voor De Graaf. Van Boxtel was zichtbaar teleurgesteld, maar hij kondigde aan zijn werk naast De Graaf te blijven voortzetten.

De nieuwe fractievoorzitter wees er gisteren op dat hij en Van Boxtel in de media steeds aan elkaar zijn geknoopt als 'de krullenjongens' en de 'siamese tweeling'. 'Maar wij zijn verschillende personen, met verschillende karakters', zei hij. 'We werken door als een tandem. Er kan er maar één voorop zitten, maar we trappen beiden even hard.'

De Graaf zal als het aan het partijbestuur ligt, een belangrijke rol krijgen in de verkiezingscampagne. Zijn uitstraling in de media is goed, en gezien de zwakke positie van D66 in de peilingen, is het voor D66 van levensbelang naast Borst een nieuw gezicht te hebben. De Graaf is vaak gekenschetst als een jonge Van Mierlo.

Borst zelf heeft na aanvaarding van het lijsttrekkerschap verklaard dat zij niet de nieuwe politiek leider van de partij wil zijn. Borst zei deze zomer: degene die in 1998 de fractie gaat leiden, kan zich meteen politiek leider van D66 noemen. Borst is formeel kandidaat voor de Tweede Kamer, maar ze wil het liefst weer minister worden.

Borst ziet zich door de benoeming van De Graaf geconfronteerd met de situatie dat de nieuwe partijleider zich al aandient, terwijl de oude (Van Mierlo) nog niet weg is. De Graaf zelf wilde vrijdag niets weten van een rol als politiek leider. Maar hij zei wel dat hij de komende jaren in de Kamer wil blijven.

De Graaf: 'Ik ben fractievoorzitter en ga dit jaar primair steun verlenen aan Els Borst. Zij wordt op ons congres in februari gekozen tot lijsttrekker. Ik zet haar op 1 en ga er vanuit dat iedereen in de partij dat doet.'

Wolffensperger luidde zijn vertrek uit de politiek uit met enkele woorden. 'Ik maak mijn gang naar Hilversum niet omdat ik ben uitgekeken op de nationale politiek, of uit teleurstelling. Ik heb spijt dat ik Den Haag verlaat, maar zo'n aanbieding krijg je maar één keer.'

De Graaf prees Wolffensperger als de man die 'rust en eenheid' in de fractie van D66 heeft gebracht en een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de inhoudelijke vernieuwing van de partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden