D66 tegen nieuwe missie Afghanistan

De Tweede-Kamerfractie van D66 is tegen een nieuwe missie van Nederlandse militairen in Afghanistan. Fractieleider Dittrich heeft dat vrijdag laten weten. Door de opstelling van D66 staat de missie op losse schroeven....

De ministerraad besluit maandag over de Afghanistan-missie. Dittrich zegt dat zijn fractie het goed vindt om het kabinet al van te voren duidelijkheid te geven over haar opstelling. Het was al bekend dat de kleinste regeringsfractie grote aarzelingen had over een nieuwe missie.

Volgens Dittrich is D66 zeker niet principieel tegen het ‘het helpen bij de wederopbouw van Afghanistan’, maar ‘niet onder deze omstandigheden’. D66 vindt de risicio's van de missie te groot.

Dittrich zegt alleen namens de Tweede-Kamerfractie van D66 te spreken, maar erkent dat ook de D66-ministers Brinkhorst en Pechtold zeer kritisch staan tegenover de Afghanistan-missie.

PvdA-leider Bos zei vrijdag in een reactie ervan uit te gaan dat het kabinet de missie afblaast nu een van de regeringspartijen daar tegen is.

Premier Balkenende, die vrijdag in Brussel de EU-top bijwoonde, liet via een woordvoerder weten niet te willen reageren op de stellingname van D66. ‘Maandag maakt het kabinet de balans op. Dan zal het de feiten en argumenten wegen’, aldus de woordvoerder.

De woordvoerder van minister Bot van Buitenlandse Zaken liet zich in dezelfde zin uit. ‘Geen inhoudelijke reactie. We nemen het standpunt van D66 voor kennisgeving aan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden