D66 speelt even minister en deelt 40 miljoen euro uit

D66 deelt uit, met miljoenen euro's tegelijk. Drie miljoen voor de Leidse Instrumentenmakersschool. Tien miljoen naar Nederlandse scholen in het buitenland. En vooruit, ook tien miljoen voor energiebesparing op scholen. Het zijn echte harde euro's, niet de gebruikelijke plannen of beloften in verkiezingscampagnes.

D66-Kamerlid Paul van Meenen Beeld anp

'Best bijzonder dat het zo gaat', beaamt D66-Kamerlid Paul van Meenen, die vandaag bekend maakt wie er in de prijzen is gevallen. Het gebeurt niet vaak dat oppositiepartijen mogen bepalen hoe het geld op de begroting wordt besteed. En al helemaal niet zo gedetailleerd. Daar zijn ministers en staatssecretarissen voor, en een enkele keer de Kamerfracties van coalitiepartijen.

Herfstsakkoord
D66 heeft in totaal 40 miljoen euro uit de ministeriële schatkist tot zijn beschikking. Dat is het gevolg van wat politiek geschuif met geld. Het begon bij het sluiten van het Herfstakkoord. Daar dwongen ChristenUnie en SGP af dat kleine scholen twee jaar lang 20 miljoen euro zouden krijgen ter compensatie van een toeslag die het kabinet wilde afpakken.

Maar begin februari bleek dat de kleine scholen hun toeslag, die anders naar de schoolbesturen was gegaan, toch mochten houden. Daardoor was de compensatie niet meer nodig en had het kabinet opeens geld over. D66, ook onderdeel van de 'meest geliefde oppositie', speelde daar onmiddellijk op in. Het trok de geldpot naar zich toe.

En zo zit Van Meenen plots op de stoel van de minister. Hij wendt het geld aan voor 'dingen waarover hij zich het afgelopen jaar druk heeft gemaakt'. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Nederlandse scholen in het buitenland. Maar ook voor een investering in onderwijsonderzoek. Verder is er geld om studenten te werven in het buitenland.

Oude bekende
Het mbo krijgt een paar miljoen om extra zorg en begeleiding te leveren aan zorgleerlingen. En dan is er dus de Leidse Instrumentenmakersschool, een oude bekende van de uit Leiden afkomstige Van Meenen. 'Dat is echt een succesverhaal in het mbo', legt het Kamerlid uit. 'De belangstelling is inmiddels zo groot, dat het gebouw te klein wordt. Nu is er eindelijk geld voor uitbreiding.'

Mochten er andere politieke partijen jaloers zijn op de vrijgevigheid die D66 zich kan veroorloven, dan is dat volgens Van Meenen niet terecht. 'Het extra bedrag voor het onderwijs in het Herfstakkoord is er door ons gekomen', brengt hij in herinnering. 'Het is niet een grabbelton voor iedereen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden