D66 presenteert verkiezingsprogramma 'met heel veel toekomst'

D66 verwacht te gaan regeren in 2017 en straalt dat zelfvertrouwen uit in een glimmend verkiezingsprogramma. 'Een programma met heel veel toekomst', was de boodschap van Annet Aris, die als voorzitter van de programmacommissie het boekwerk overhandigde aan partijleider Alexander Pechtold. D66 presenteerde haar plannen vanochtend op de Van Ostadeschool in de Haagse Schilderswijk.

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold presenteert het concept-verkiezingsprogramma van zijn partij voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in de Van Ostadeschool.Beeld anp

Het 'conceptprogramma' van D66 ziet er voor een concept enorm gelikt uit, vol glimmende foto's van vrolijke mensen. D66 is optimistisch gestemd want met Nederland, zoals Pechtold zei, 'gaat het best goed'. Maar het kan uiteraard beter.

In het Nederland van D66 zijn basisscholen 'kindcentra' waar aan kinderen vanaf twee jaar 'uitstekend onderwijs' wordt gegeven met aandacht voor 'digitale vaardigheden'. Die kinderen kunnen ook als ze volwassen worden doorleren, een heel leven lang krijgen ze 'kansen om te stapelen'.

Geen Nexit

Wie eenmaal oud is krijgt rust, goede zorg, eHealth en een huisarts in de buurt. En wie oud is en het leven moe is, mag sterven.

Dit alles in een groen land zonder kolencentrales, maar met belastingvoordeel voor elektrisch rijden. D66 bouwt in dat duurzame land 100.000 'betaalbare energieneutrale huurwoningen' en maakt van Nederland 'de digitale koploper in Europa'.

Europa is nooit ver weg in het land van D66. 'Wij zijn en blijven overtuigd Europeaan'. Dus geen Nexit (voor de zekerheid wordt dat benadrukt in het programma), maar een slagvaardiger Europa. En mensen van andere afkomst mogen in Nederland hun andere nationaliteit behouden.

Geen grenzen binnen de EU, wel eromheen. 'Goede grenscontroles aan de Europese buitengrenzen' om het aantal vluchtelingen 'beheersbaar' te houden. De vluchtelingen die er toch doorkomen krijgen bij aankomst in Nederland metern taalles en kans op werk. Ook het bestrijden van terrorisme is een Europese aangelegenheid, vindt D66.

Vaste banen

In 2017 is D66 ook de partij van de vaste banen. 'Tijdelijke contracten verdwijnen.' En werken gaat lonen, de belasting op arbeid gaat omlaag. Jongeren betalen niet langer voor het pensioen van ouderen, er komt een 'individueel pensioen'.

En softdrugs worden gereguleerd.

De Van Ostadeschool deed vandaag dienst als metafoor voor het toekomstbeeld van D66. De 'zwarte' school heeft op eigen kracht het stempel 'excellente school' verworven. Nu de samenleving nog.

Het feestje verplaatste zich na de presentatie naar het nabijgelegen buurtcentrum. Wilders wist het al: de Schilderswijk is een prima decor voor campagneactiviteiten. Kwam Wilders op bezoek om het slechte imago van de wijk te benadrukken, Pechtold hoopt dat de kiezer ziet dat in de Schilderswijk ook 'excellente' stempels worden behaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden