D66 positief over nieuwe Afghanistanmissie

D66-leider Alexander Pechtold staat positief tegenover een Nederlandse bijdrage aan een nieuwe Afghanistanmissie. Hij zei dat vandaag in het VARA-radioprogramma De Nieuws BV.

Redactie
D66-leider Alexander Pechtold staat positief tegenover een nieuwe Afghanistanmissie. Beeld anp
D66-leider Alexander Pechtold staat positief tegenover een nieuwe Afghanistanmissie.Beeld anp

'Je moet altijd naar de voors en tegens kijken, maar ik sta er in principe positief tegenover', zei Pechtold in de uitzending. Aanleiding is berichtgeving dat Nederland en andere westerse landen een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan voorbereiden. Het kabinet zou overwegen om vanaf volgend jaar circa honderd militairen naar Afghanistan te sturen.

Volgens Pechtold was vanaf het begin van de missies in Afghanistan duidelijk dat de doelen daar niet in 1 of 2 jaar geregeld zouden zijn. 'Je ziet het ook in Irak. Je denkt dat je weg kunt, maar dan kan het toch niet. Het zijn haarden van onrust.'


ChristenUnie

Een andere oppositiepartij, de ChristenUnie, laat weten 'open' in de kwestie te staan. 'Dat we het land niet kunnen loslaten, spreekt me aan', zegt Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen er niet inhoudelijk op ingaan. Ik wacht het standpunt van het kabinet af, aldus VVD'er Han ten Broeke. Volgens Michiel Servaes (PvdA) is het nog 'te vroeg' om iets te kunnen zeggen over een Nederlandse bijdrage aan een missie na dit jaar.

Nederlandse militairen waren eerder in de Afghaanse provincies Uruzgan en Kunduz actief. Momenteel zijn er nog vier Nederlandse F-16's operationeel in Mazar-e-Sharif voor de bescherming van de internationale troepenmacht. In juli komt er na twaalf jaar een einde aan hun inzet.

Tijdens de NAVO-top in het Amerikaanse Chicago in 2012 heeft Nederland al wel 90 miljoen euro toegezegd voor de Afghaanse politie en strijdkrachten voor de jaren 2015 tot en met 2017.

Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Beeld ANP
Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.Beeld ANP

Militaire vakbonden
De militaire vakbonden lijken verdeeld over de plannen voor een nieuwe militaire missie in Afghanistan. Dat blijkt uit een rondgang van hert ANP langs de bondsvoorzitters van de VBM, ACOM en AFMP/FNV. Vooral de AFMP is kritisch over de plannen. Voorzitter Anne-Marie Snel vraagt zich af of de krijgsmacht wel over de capaciteit beschikt voor een nieuwe missie. Ook is ze teleurgesteld over het verloop van de huidige twee Nederlandse missies, in Turkije en Mali. Daar zijn allemaal dingen niet goed gegaan.'

De VBM staat als enige uitgesproken positief tegenover een eventuele nieuwe missie in Afghanistan. Voorzitter Jean Debie zei dat Nederlandse militairen bewezen hebben prima in staat te zijn om het doel van de missie uit te voeren, namelijk het trainen van Afghaanse legerofficieren. Wel benadrukt hij dat het vertrouwen in minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert onder militairen en burgerpersoneel erg laag is, onder meer door de bezuinigingen op defensie.

Alle drie de vakbonden stellen dat het besluit aan de politiek is, maar dat ze het wel belangrijk vinden om te praten over de randvoorwaarden. Zo willen VBM en ACOM weten wie verantwoordelijk wordt voor de beveiliging van het Nederlandse kamp. Tijdens de vorige trainingsmissie zat het Nederlandse contingent op een Duitse basis, maar die trokken zich terug uit Afghanistan.

Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM. Beeld ANP
Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden