D66-plan voor aanwijzen (in)formateur mogelijk snel toegepast

Enkele weken nadat de Tweede Kamer besloot de procedure voor het benoemen van een informateur te wijzigen, is er mogelijk één nodig. Maar het is nog niet duidelijk of deze dan inderdaad door de Kamer benoemd gaat worden. 'Het zou goed kunnen', zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vandaag.

Emma van der wateren
null Beeld anp
Beeld anp

Eind maart stemde de Tweede Kamer in met een voorstel van D66, om formateurs en informateurs voortaan te laten benoemen door de Kamer. Jolande Sap van GroenLinks vindt dat er zo snel mogelijk een onafhankelijk informateur benoemd moet worden. Ze pleit ervoor dat de Tweede Kamer dat zelf doet, zonder de koningin.

Nu is het nog zo dat de fractieleiders aangeven bij koningin Beatrix wie zij willen als informateur. De koningin kiest vervolgens iemand. Deze informateur verkent welke coalities kans van slagen hebben. Vervolgens benoemt de koningin een formateur die het kabinet vormt. Meestal is dat de beoogde premier.

Buitenspel
Over deze rol van de koningin wordt al 40 jaar gediscussieerd. CDA en VVD zijn fel tegen het plan van D66. Als het doorgaat, wordt het staatshoofd buitenspel gezet bij benoemen van de informateur en de formateur, tenzij de Kamer er expliciet om vraagt. De formatie zou hierdoor transparanter worden, zo pleiten de voorstanders. De Kamer kan echter al een (in)formateur aanwijzen, maar maakt er nooit gebruik van, zodat de koningin het blijft doen.

Officieel gaat de wijziging van de wet pas in ná verkiezingen. Dan moet de nieuwe Tweede Kamer debatteren over de benoeming van informateurs en formateurs en het vaststellen van hun opdracht.

Maar nu Rutte het ontslag van zijn kabinet heeft aangeboden, zal de Kamer mogelijk al eerder gebruik maken van deze optie. De fracties hebben daarover nog geen besluit genomen. Het zou goed kunnen, zegt Verbeet vandaag op de vraag of de Kamer een informateur gaat aanwijzen. 'Men is gemotiveerd om snel in actie te komen. We zullen zien.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden