D66: pas na zeven jaar uitkering voor migrant

Migranten moeten de eerste zeven jaar in Nederland in hun eigen onderhoud voorzien. Pas als nieuwkomers een relevant arbeidsverleden in Nederland hebben opgebouwd, wil coalitiepartij D66 ze gefaseerd toelaten tot sociale voorzieningen....

De partij presenteerde maandag de nota De anderen, dat zijn wij, over integratie in Nederland. Volgens de Democraten zijn er rigoureuze maatregelen noodzakelijk om allochtonen de arbeidsmarkt op te helpen. Zo zou eenvoudige persoonlijke dienstverlening, zoals schoonmaken of boodschappen doen, voor een deel belastingvrij moeten kunnen, zodat de lat voor allochtonen op weg naar de arbeidsmarkt niet te hoog ligt.

D66 stelt vast dat een goede integratie van twee kanten moet komen. Aan de ene kant moet een migrant zich inspannen om een plek in de Nederlandse samenleving te verwerven. Om die reden wil D66 dat een nieuwkomer een document ondertekent waarin hij verklaart de belangrijkste Nederlandse wetten te accepteren. Wie dat niet doet, mag niet naar ons land komen.

Aan de andere kant moet Nederland zich ook actiever opstellen om allochtonen te laten integreren, bijvoorbeeld werkgevers bij het werven van nieuw personeel en organisaties bij het zoeken van vrijwilligers.

Nederland zou volgens D66 bovendien de ambassade in Marokko moeten versterken zodat jonge Marokkaanse meisjes daar terecht kunnen voor hulp. Nu ervaren zij regelmatig tegenstand binnen de familie bij het maken van eigen keuzes.

D66 bepleit in zijn integratienota dan ook een harde aanpak van eerwraak. Waar dat mogelijk is, moet bij daders van eerwraak en stalking de verblijfsvergunning of de Nederlandse nationaliteit ingetrokken worden. D66-leider Dittrich verwacht daarbij geen juridische obstakels. Alleen als daders alleen de Nederlandse nationaliteit hebben, kan het niet.

Ook zou er volgens de Democraten bij de politieregio's een coördinator voor eerwraak en stalking moeten komen. Te vaak wordt er in de ogen van D66 teruggegrepen op typisch Nederlandse vormen als bemiddeling. Dat werkt niet bij eerwraak, stelt D66.

Dittrich zei maandag tijdens een toelichting een 'soort nieuwe politieke correctheid' te signaleren in het publieke debat over integratie, waardoor concrete oplossingen vaak uitblijven. 'Het lijkt een sfeer van ageren en confronteren.' Hij riep zijn collega-politici op respect en nuanceringen te betrachten in het debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden