Update

D66 mist steun PvdA voor ontwikkelingshulp

D66-leider Alexander Pechtold is 'zwaar teleurgesteld' dat de PvdA het accepteert dat het kabinet volgend jaar bijna 1 miljard euro bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking.

Alexander Pechtold eerder. Beeld ANP
Alexander Pechtold eerder.Beeld ANP

Pechtold zei altijd samen met de PvdA de verantwoordelijkheid te hebben gevoeld om ook buiten de grenzen van Nederland en Europa te zorgen dat mensen de kansen krijgen 'het leven in eigen hand te nemen'. Daarom begrijpt Pechtold niet dat de PvdA zich neerlegt bij de bezuiniging op ontwikkelingshulp van bijna 1 miljard.

In een zogeheten tegenbegroting is D66 er volgens hem in geslaagd 'met dezelfde keuzes' bijna de helft daarvan terug te draaien. PvdA-leider Job Cohen ging daar niet op in. ,,Dit is de keuze die wij hebben gemaakt. Dat gaat ons ook aan het hart. Maar in het licht van de mogelijkheden die wij zagen, hebben we gemeend het zo te moeten doen'', stelde hij.

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft op zijn begroting voor volgend jaar 958 miljoen euro minder te besteden. Dat komt onder meer doordat de bijdrage aan ontwikkelingshulp wordt verminderd van 0,8 procent van het bruto nationaal product (bnp) in 2010 naar 0,7 procent vanaf 2012.

Mocht het bnp door de economische crisis lager uitvallen, dan moet Knapen dus ook meer bezuinigen. Dat wil niet zeggen dat Nederland de internationale verplichtingen niet zal nakomen. ,,Een economische crisis ontslaat ons niet van internationale afspraken'', stelde Knapen eerder op de dag.

De staatssecretaris gaat onder meer korten op onderwijs en gezondheidszorg. Ook op noodhulp, goed bestuur en milieu en klimaat wordt bezuinigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden