D66-leider Amsterdam stapt op

AMSTERDAM Ageeth Telleman is zaterdag teruggetreden als fractievoorzitter van D66 Amsterdam. Deze stap volgt op het grillig opereren van haar partij tijdens de onderhandelingen met de PvdA over een nieuw stadsbestuur....

Ze brak tot twee keer toe de onderhandelingen af vanwege het waarnemend burgemeesterschap van de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher. D66 moet nu toekijken hoe de PvdA, de VVD en GroenLinks een college van burgemeester en wethouders proberen te vormen. Pas als dat spaak loopt, komt de partij eventueel weer in beeld.

In een verklaring van twee alinea’s laat D66 weten dat Telleman, die lid blijft van de fractie, ‘verantwoordelijkheid neemt voor het feit dat het proces van collegevorming voor D66 niet goed is verlopen’. Telleman wil voorlopig niet reageren. Een woordvoerder van D66 benadrukt dat Telleman er zelf voor heeft gekozen om het fractievoorzitterschap neer te leggen.

Twee weken na de verkiezingen maakten de PvdA (15 zetels) en D66 (7) bekend dat ze de as van het nieuwe college van Amsterdam wilden vormen. De PvdA was ondanks 5 zetels verlies veruit de grootste partij gebleven en D66 was met 5 zetels winst de grote winnaar van de verkiezingen. De Amsterdamse raad heeft 45 zetels.

Daarna is D66 twee keer weggelopen van de onderhandelingstafel omdat Asscher zich had laten benoemen tot waarnemend burgemeester. Hij vervangt tijdelijk Job Cohen die vorige maand opstapte om de lijst van de PvdA te gaan trekken bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni. Volgens D66 is Asscher politiek te uitgesproken om boven de partijen te kunnen staan.

Voor Telleman was het waarnemend burgemeesterschap van Asscher een uiting van de regenteske Amsterdamse PvdA-bestuurscultuur. Nadat zij was teruggefloten door haar achterban, hoefde het voor de PvdA niet meer. Die partij had genoeg van het ‘geklungel’ van D66.

Telleman is opgevolgd door Gerolf Bouwmeester, de nummer 6 van de kandidatenlijst bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.