D66-leden protesteren in open brief tegen bevriezing meerouderschap

Het oproer kraait in D66. Tientallen partijleden tekenen bij voorbaat protest aan tegen de optie dat het nieuwe kabinet pas op de plaats maakt met het invoeren van meervoudig ouderschap. 'Velen hebben op jullie gestemd om onze vrijheden te vergroten, niet te laten inperken door een kleine minderheid', schrijven de D66'ers aan hun partijleider Pechtold en aan VVD-voorman Rutte in een open brief die circuleert binnen de partij.

Partijleider Alexander Pechtold arriveert bij het Johan de Witthuis voor de formatiegesprekken.Beeld anp

Eind vorig jaar adviseerde staatscommissie-Wolfsen aan het tweede kabinet-Rutte om het familierecht aan te passen aan de nieuwe maatschappelijke omstandigheden. Steeds vaker groeien kinderen na echtscheidingen op in 'fusiegezinnen'. Ook zijn er steeds meer 'regenbooggezinnen', met ouders van hetzelfde geslacht in combinatie met donoren. Doordat de wet nu maar twee wettelijke ouders toestaat, stuiten de derde en vierde ouder standaard op problemen bij erf- en schenkingskwesties of in het uitoefenen van het gezag als een van de eerste twee ouders overlijdt. Wolfsen raadde het kabinet daarom aan het aantal wettelijke ouders uit te breiden tot maximaal vier. VVD-minister Van der Steur reageerde welwillend.

Uit een via het Algemeen Dagblad uitgelekt formatiestuk bleek deze week dat de vier onderhandelende partijen hun onenigheid over dit plan (VVD en D66 zijn voor, vooral de ChristenUnie is principieel tegen) overwegen te smoren met een nieuw onderzoek, waarmee een snelle wetswijziging van de baan is. Hoewel de onderhandelaars al dagen benadrukken dat er nog geen sprake is van eindakkoorden en dat over alles nog gepraat wordt, groeit de bezorgdheid binnen D66.

Een nieuw onderzoek is 'natuurlijk onzin', schrijven de D66-leden, onder wie een aantal gemeenteraadsleden en afdelingsbestuurders. 'Stap af van het idee van een commissie die het werk van de vorige commissie nog eens dunnetjes gaat overdoen (...) Regenboogfamilies zijn niemand tot last; ze willen alleen maar samen liefhebben en zorgen. Dat zou voor geen enkel mens een "heikele kwestie" moeten zijn.' De leden benadrukken dat zij begrijpen dat er compromissen moeten worden gesloten. 'Maar dit zou geen wisselgeld moeten zijn.'

De D66'ers waarschuwen Pechtold en Rutte dat nieuw onderzoek niet zal bijdragen aan een daadkrachtig imago van het nieuwe kabinet. 'Het doet een beetje denken aan het kabinet Balkenende IV: het CDA, de PvdA en de Christenunie zetten toendertijd talloze commissies en werkgroepen op omdat ze geen besluiten durfden te nemen. Met het vooruitschuiven van deze kwestie maakt de wetgever het leven onnodig ingewikkeld voor een grotere groep burgers. Dit kan niet de bedoeling zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden