D66: Kind dubbele naam van vader én moeder geven

D66 wil dat ouders hun kind een dubbele achternaam mogen geven, zowel de naam van de vader als van de moeder....

ANP

D66 vindt dit niet liberaal en niet geëmancipeerd anno 2005. ‘Ouders die dat willen, moeten hun kind beiden hun naam kunnen geven. Kunnen zij niet voor een naam kiezen, dan volgt automatisch de dubbele naam op alfabetische volgorde.’ Dat zei D66-Tweede-Kamerlid Van der Laan donderdag in een debat over wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek omtrent geslachtsnaam, het gezamenlijk gezag en geregistreerd partnerschap.

Van der Laan baseert zich met haar plan voor de dubbele naam op het onderzoek Vaders wil, geen wet meer? door het voormalige Clara Wichmann Instituut. Het rapport kreeg donderdag juist de jaarprijs van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. Het D66-Kamerlid wees erop dat het huidige Nederlandse naamrecht in strijd is met het VN-Vrouwenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Nederland is volgens haar al op de vingers getikt door een VN-commissie.

Vooralsnog ziet alleen de PvdA wel wat in de variant. ‘Het beginsel steunen we. Maar we hebben het liever simpeler: wij vinden altijd al dat de naam van de vrouw moet prevaleren boven die van de man’, aldus Albayrak (PvdA). Zij wil eerst het antwoord van minister Donner (Justitie) afwachten over de praktische uitwerking van de dubbele naam.

‘Dit werkt generaties door, dus de volgende kinderen zouden dan vier namen krijgen. Welke kies je daar dan van en geldt dat voor alle kinderen in een gezin? Het zou allemaal conflictverlagend moeten werken tussen de ouders maar nu zou het ook het tegenovergestelde kunnen zijn’, stelt Albayrak. Het debat wordt binnenkort voortgezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden