nieuwsAchraf Bouali

D66-Kamerlid Bouali berispt vanwege ‘autoritair leiderschap’ in eerdere diplomatieke functie

Een interne commissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een disciplinaire maatregel opgelegd aan Tweede Kamerlid Achraf Bouali (D66), vlak nadat hij werd verkozen als volksvertegenwoordiger. Het ministerie ontving klachten over de ‘autoritaire leiderschapsstijl’ van Bouali in zijn vorige functie als plaatsvervangend ambassadeur in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Achraf Bouali (D66) tijdens het afleggen van de eed voor de installatie van de nieuwe Kamerleden.Beeld ANP/Remko de Waal

Voor Bouali Tweede Kamerlid werd, werkte hij op de Nederlandse ambassade in Cuba. Enkele diplomatieke medewerkers hekelden de werkwijze van Boauli en werden in het gelijk gesteld door het ministerie. Een interne commissie oordeelde dat een deel van de klachten –over de wijze van leidinggeven – gegrond was. Er volgde een berisping voor Boauli, vlak nadat hij werd verkozen als Tweede Kamerlid, zo schrijft NRC dinsdag.

Binnen D66 staat de positie van Bouali niet ter discussie. ‘Dit is gebeurd op basis van kritiek in een vorige functie. De conclusie van het onderzoek is dat hij zijn stijl van leidinggeven moet verbeteren. Dit zit zijn Tweede Kamerlidmaatschap niet in de weg’, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant

Terugkeerregeling

Bouali heeft het onderzoeksrapport ingezien en is op de hoogte van de identiteit van de klokkenluiders; dit kan de positie van de medewerkers in de toekomst mogelijk bedreigen, omdat het ministerie een terugkeerregeling heeft voor rijksambtenaren die tijdens hun politieke loopbaan opnieuw bij het departement willen werken.

Als Bouali daarvan na zijn Kamerlidmaatschap gebruik wil maken, zal hij een zogeheten ondersteuningstraject moeten doorlopen. Het ministerie laat aan NRC weten dat die maatregel is bedoeld ‘om af te dwingen dat een medewerker zijn of haar gedrag aanpast’.

Namens D66 is Bouali in de Tweede Kamer woordvoerder op het gebied van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. De publicatie kan Bouali in een lastig parket brengen, omdat zijn portefeuille valt onder het ministerie dat hem eerder heeft berispt.

Als Kamerlid wordt Bouali geacht datzelfde departement onafhankelijk te controleren. Daarnaast is Sigrid Kaag, de minister van Buitenlandse Handel, een partijgenoot van Bouali. Kaag is op de hoogte van het integriteitsonderzoek en de daaropvolgende berisping.

Vertrouwelijk

Ook voormalig fractievoorzitter Alexander Pechtold en de huidige D66-fractieleider Rob Jetten zijn ingelicht. De partij is zelf niet naar buiten gekomen met een mededeling over het Kamerlid, omdat het om een zogeheten personeelsvertrouwelijk dossier uit een eerdere functie van Bouali gaat.

Volgens de partij vormt het integriteitsonderzoek geen probleem voor zijn werkzaamheden als Kamerlid. Bouali blijft woordvoerder buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Het is nog onduidelijk of hij na zijn termijn in de Tweede Kamer de ambitie heeft om terug te keren naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Hij is nu Kamerlid en beoordeelt na deze periode pas wat hij dan gaat doen,’ aldus een D66-woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden