'D66 gaat geen toneelstukje opvoeren'

D66'er Bakker vindt dat er niets mis mee is om al nee te zeggen tegen de omstreden Afghanistan-missie, nog voordat het kabinet daarover een besluit genomen heeft....

Vriend en vijand ergeren zich aan de krachtige en vroegtijdigestellingname van D66 in de Tweede Kamer tegen een geplandevredesmissie in Afghanistan. D66, dat is toch de partij van BertBakker die in de nasleep van het Srebrenica-drama pleitte vooreen zorgvuldige politieke besluitvorming inzake kwesties overleven en dood?

Kamerlid Bakker vindt dat er niets mis mee is om al nee tegenzeggen tegen de omstreden missie, nog voordat het kabinetdaarover een besluit genomen heeft. 'We hadden geen zin wekenlangeen toneelstukje op te voeren. We gaan niet de illusie wekken datwe in achterkamertjes nog wel te bewerken zijn. Iedereen weet nuwaar de partij staat, omdat we het in alle openheid zeggen'.

Een 'geschokte' minister Kamp van Defensie kan zich nietvoorstellen dat D66 een ingrijpend besluit op voorhand verwerpt.

'Juist omdat we een regeringspartij zijn, wilden we hetkabinet zekerheid geven. We zijn niet over één nacht ijsgegaan. Defensie heeft ons informatie gegeven, en we hebben onslicht bij militaire deskundigen opgestoken. Onze conclusie is:niet aan beginnen. Niet omdat we het niet aandurven, gezien derisico's voor de militairen. Maar omdat de provincie Uruzgan zoinstabiel is dat van wederopbouw geen sprake kan zijn. Het is deAmerikanen niet gelukt stabiliteit te bereiken, en het zal onsniet lukken.

'Een tweede argument is de groeiende onvrede over Amerikaansewanpraktijken bij de behandeling van gevangenen. Bovendien willenwe ons niet binden aan een grote en langdurige missie, terwijler in Afrika grotere prioriteiten zijn voor de krijgsmacht. Westeunen de missies die nu in Afghanistan uitgevoerd worden. Jemoet ook een keer nee kunnen zeggen'.

U was voorzitter van de Srebrenica-enquêtecommissie. Een vande bevindingen was dat de Kamer niet op de stoel van de regeringmoet gaan zitten, omdat de besluitvorming dan een zooitje wordt.

'Een politieke partij mag haar eigen opvatting hebben. Er iseen groot verschil tussen de situatie nu en die van het begin vande jaren negentig.

'De Kamer had toen goede bedoelingen, maar gaf zich er geenrekenschap van of de missie naar Bosnië haalbaar was. Politiek,pers en publieke opinie hadden slechts één doel: we gaan naarBosnië. We liepen in een fuik. Nu weten fracties heel goedwaarnaar ze moeten kijken. En dat hebben we gedaan.'

D66 bepleitte hoorzittingen over Afghanistan met onder anderen militaire deskundigen. Die sessies zijn overbodig geworden.

'Nee, hoorzittingen kunnen nuttig zijn. Ook andere partijenkunnen ervan overtuigd worden dat de Afghanistan-missie niet moetdoorgaan.'

U heeft de twee twijfelende D66-ministers klemgezet tussen defractie en collega-ministers die voor de missie zijn.

'Mijn indruk is dat de ministers Pechtold en Brinkhorstbezwaren hebben. Ze kunnen twee dingen doen: zich in het kabinetverzetten tegen een positief besluit of ermee instemmen, zodathet in de Kamer behandeld kan worden. Ze hebben hun eigenverantwoordelijkheid.'

D66 dreigt het kabinet op te blazen als het uiteindelijk tochtroepen stuurt, zonder steun van de fractie.

'Daarover ga ik niet speculeren. Er is geen acutevertrouwensbreuk met het kabinet. Ik kan me niet voorstellen dathet kabinet bij een heel krappe meerderheid zo'n zware missie zaldoordrukken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden