D66'er Petra Stienen (52) zou de Lilianne Ploumen van Rutte III kunnen worden

De formatie is hervat en de Volkskrant onderzoekt alvast welke interessante kandidaten worden genoemd voor het nieuwe kabinet.

Petra Stienen. Beeld Nederlandse Freelancers/Cor Salverius - Dijkstra bv
Petra Stienen.Beeld Nederlandse Freelancers/Cor Salverius - Dijkstra bv

D66'er Petra Stienen (52) zou weleens de Lilianne Ploumen van het kabinet-Rutte III kunnen worden, een innemende diplomaat met een groot hart voor minderbedeelden in verre landen. PvdA-minister Ploumen combineerde met succes de portefeuilles handel en ontwikkelingssamenwerking. Ze liet zien dat een minister bij tijd en wijle ook activist kan zijn. Eerste Kamerlid Stienen zou goed passen in die rol. De vraag is of coalitiepartners VVD en CDA daarvan gediend zijn.

Activisme

Stienen is een bekende op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze werkte er van 1993 tot 2009, onder meer op de ambassades in Caïro en Damascus. Ze nam uiteindelijk afscheid omdat de diplomatenmal haar te strak om het lijf zat. Ze wilde haar activisme niet langer onderdrukken, zei ze in 2012 in het TROS-programma Het mooiste meisje van de klas. 'Ik wil de barricades op, achter de microfoon klimmen, mijn verhaal vertellen. Als diplomaat heb je het verhaal van de minister te vertellen.'

Het programma schetste het beeld van een vrijgevochten vrouw die ontsnapte aan het arbeidersmilieu waarin ze opgroeide. Toen ze tiener was, beheerste de manische depressiviteit van haar vader het gezinsleven in de nieuwbouwwijk De Donderberg in Roermond. 'Hij had een onvoorspelbaar humeur, er vielen klappen', zei ze in 2015 in Trouw. Ze vluchtte in het exotische: een studie Arabisch in Leiden. Ze werd reisleidster in Caïro en raakte verknocht aan Egypte, waar ze als lange brunette een opvallende verschijning moet zijn geweest. Met haar open houding maakte ze gemakkelijk vrienden in het door mannen gedomineerde islamitische land.

Wie: Petra Stienen (D66)
Waar kennen we haar van: Was vaak in talkshows om de Arabische Lente te duiden
Welke plek: Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Waarom wel: innemende diplomaat met talenknobbel en ervaring
Waarom niet: te activistisch

Arabist

Na een studie in Londen meldde ze zich voor het diplomatenklasje van Buitenlandse Zaken en ging daarna weer naar Egypte, nu als diplomaat. Na zeventien jaar verliet ze het ministerie, maar de relatie bleef hecht. 'Ik ben het avontuurlijke nichtje dat een andere bestemming heeft gekozen.' Ze begon voor zichzelf, ging werken voor ngo's, lezingen geven. Ze keerde terug naar de Donderberg en schreef een liefdevol boek over de wijk waar ze vroeger ongelukkig was. Als arabist werd ze een veelgevraagde gast in actualiteitenprogramma's.

Sinds 2015 is ze lid van de Eerste Kamer, een instituut dat D66 het liefst zou afschaffen. Zij ziet de meerwaarde wel: in de senaat 'zit de hele wijsheid van Nederland bij elkaar'. Op haar site benadrukt ze dat ze 'één dag per week' senator is.

Haar internationale blik, kennis van het Midden-Oosten, beheersing van het Arabisch - ze komen van pas op 'BZ'. De minister van Buitenlandse Zaken is de opperdiplomaat, die straks netjes binnen de lijntjes van het vierpartijenakkoord moet blijven. Dat is wellicht niet aan haar besteed. De portefeuille ontwikkelingssamenwerking en handel biedt meer vrijheid. Kijk naar Ploumen, die de strijd aanging met Trump toen die op abortusgelden kortte.

Gelovig

Tussen Stienen en de ChristenUnie komt het wel goed. Ze beschouwt zichzelf als gelovig en deelt met CU-leider Segers de ervaring in Egypte te hebben gewoond. Het erbarmen voor de medemens, diep verankerd in de ChristenUnie, etaleert zij ook. Mark Rutte en Sybrand Buma zullen wellicht de wenkbrauwen optrekken als D66-leider Pechtold haar naam laat vallen. Een activistische arabist in het kabinet? Zij voerden juist campagne voor een strenger migratiebeleid en voor behoud van Nederlandse normen en waarden. Nederland moet in het buitenland toch vooral koopman zijn, zullen ze zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden