D66 en SP zien ruim baan voor miljardendromen

Nog zes campagneweekeinden te gaan, maar de afgelopen dagen was het al groot feest: lijsttrekkers buitelden over elkaar heen om onderscheidende voorstellen in hun zonnetje te zetten. Twee politieke voormannen gooiden er daarbij flink wat geld tegenaan.

Alexander Pechtold te gast bij WNL op ZondagBeeld anp

Van D66 krijgt u 10 miljard euro belastingverlaging als u ervoor zorgt dat die partij in de regering komt - wat D66-leider Pechtold echt héél graag zegt te willen. En de SP wil bij nader inzien toch de AOW voor iedereen weer laten in gaan op 65 jaar, zei partijleider Roemer. Dat kost volgens het Centraal Planbureau 12 miljard.

Het is geen toeval dat partijen juist nu met miljarden strooien, want ze zijn met datzelfde CPB in onderhandeling over hun zogenoemde doorrekening. Dat is de mondiaal unieke exercitie waarbij de onafhankelijke CPB-rekenaars al die verkiezingsprogramma's, waarin nauwelijks een concreet cijfer staat, omzetten in harde euro's. En wat kennelijk in het verkeer tussen CPB en D66 en SP is gebleken: jullie hebben nog financiële ruimte voor dure dromen.

En die passen bij wat de afgelopen dagen ook bleek: links is 'hot'. Vijf partijen trekken samen op voor het klimaat en noemen dat linkse samenwerking. Dat PvdA, GroenLinks en SP dit doen, is begrijpelijk, maar ook D66 en ChristenUnie hebben blijkbaar geen problemen met het etiket 'links'.

Tegelijk probeert de PvdA een pact te sluiten met GroenLinks en SP op het gebied van de zorg (denk: afschaffing eigen risico) en de arbeidsmarkt. En wie verschijnt er wat dat laatste betreft opeens op het tapijt? Het is Sybrand Buma, de voorman van het CDA. Hij rekent in een interview in het AD af met het vooroordeel dat de VVD zijn natuurlijke partner is.

Vooral als het om de arbeidsmarkt gaat, blijkt het CDA veel liever met de PvdA in zee te gaan. 'Buma lonkt naar links', kopte de krant. Uit verkiezingsonderzoek van de Volkskrant bleek al: mensen stemmen dan wel overwegend rechts, ze denken links.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden